Sunčani četvrtak u Slunju – Danas sv. Janja

21 sij

210116e

Kotlovina svakog četvrtka

Danas sv. Janja – Crkva danas slavi jednu od najslavnijih kršćanskih djevica, sv. Agnezu, odnosno Janju. Njezino je ime ušlo u Rimski kanon ili Prvu euharistijsku molitvu, u Litanije svih svetih, a svojim su je spisima proslavili najveći crkveni pisci kao sv. Ambrozije, sv. Augustin i sv. Jeronim. Prvi kršćanski rimski car Konstantin Veliki sagradio je na grobu sv. Janje nekoliko desetljeća nakon njezine smrti veličanstvenu baziliku. Još i danas se u toj bazilici na Nomentanskoj cesti u Rimu blagoslivljaju jaganjci od čije se vune prave paliji, što se daju nadbiskupima i metropolitama. Svima koje nose lijepo ime Janja, Agneza, ćestitamo!

210116d

Kud sada?

U Osmini molitve za jedinstvo kršćana – U Osmini molitve za jedinstvo kršćana papa Franjo u svim prilikama poziva na uklanjanje razdora i pružanje ruke pomirenja i zajedništva. Na općoj audijenciji u srijedu papa je između ostalog poručio:

“Kada mi kršćani velimo da nam je zajedničko krštenje, tvrdimo da smo svi – katolici, protestanti i pravoslavni – iz otuđujućih i nemilih tmina pozvani na susret sa živim i milosrdnim Bogom. Svi, nažalost, kušamo egoizam, koji rađa podjelu, zatvaranje, prijezir. Polaziti od krštenja znači iznova pronaći izvor milosrđa, nade za sve, jer iz Božjega milosrđa nitko nije isključen. Nije nitko isključen” – ponovio je papa Franjo.

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Uz župnika koncelebrirali su vlč. Andrija Kekić i vlč. Milenko Majić. U molitvi su se sjetili jedinstva kršćana, Isusove žarke molitva “das vi budu jedno”.

210116c

Sajam u Slunju četvrtkom – Jutros je bilo samo minus dva stupnja. Sunčano je i mirno pa je ugodan dan. Sajam četvrtkom u Slunju privukao je trgovce. Ponuda je dobra. Iako se svi tuže na krizu, ipak se trguje. Prošetali smo oko štandova i susreli raspoložene ljude koji se vesele sunčanom danu i susretu s prijateljima.

210116b

  • Preminula je DANICA PALATINUŠ iz Slunja (ulica Petra Svačića 17). Bit će pokopana u subotu 23. siječnja u 14 sati na slunjskom groblju. Za njom žali suprug i kćerke
  • Preminula je u 80. godini života KATA FRANJKOVIĆ iz Irinovca 160. Bit će pokopana u subotu 23. siječnja: u 14 sati ispraćaj od mrtvačnice u Rakovici a pokop na groblju u Koritima. Za njom žali sin Zlatko, kćerke Jadranka i Marijana te ostala rodbina