Gospić: sjednica Zbora savjetnika

14 srp

Nakon noćašnjeg nevremena vrijeme se smirilo. Malo je svježije. Ugodna vožnja iz Slunja prema Gospiću. Doznajemo da ima manje štete i na crkvenim objektima. Negdje je malo oštećen krov ali ne kao u nekim krajevima gdje je vihor prevrtao stabla.

U 10 sati okupilo se svih šest članova Zbora savjetnika u zgradi biskupije. Nakon uobičajenih pozdrava i molitve počela je sjednica pod predsjedanjem biskupa mons. Zdenka Križića. Na programu je pet točaka. Na prvom je mjestu popunjavanje praznih župa koje je nastalo povlačenjem svećenika iz  redovničkih zajednica ili drugih biskupija. Odlazak mons. Tomislava Rogića za šibenskog biskupa na pr. otvara prazno mjesto čuvara nacionalnog svetišta na Udbini. Mladi svećenik vlč. Josip Šimatović prihvatio je službu udbinskog župnika i čuvara svetišta, ali se otvara  mjesto župskog vikara u Gospiću. Biskup je u kontaktu s redovničkim poglavarima i drugim biskupima te ima nade da će prazne župe biti popunjene duhovnim pastirima za iduću godinu.

Voditelji nekih biskupijskih povjerenstava zamolili su da ih netko zamjeni pa je i o tom bilo govora. Tijekom pojedinačnih susreta sa svećenicima u pojedinim dekanatima biskup je doznao njihove želje i primjedbe o kojima se govorilo. Tema za iduću pastoralnu godinu zauzela je važno mjestu na sastanku. Ideja da to bude sakrament Bolesničkog pomazanja a to znači pastoral  bolesnika pobudio je zanimanje. Međutim, prevladalo je mišljenje da bi ovu ideju trebalo proširiti i produbiti. Patnja kao sudjelovanje u Kristovoj žrtvi jednako je važna za mlade i starije, za sve kršćane. Nitko nije izuzet od križa boli i patnje. O tom će promisliti mons. Šporčić i dr. Richard Pavlić  te donijeti okvir u kojem bi se onda u idućoj pastoralnoj godini odvijali susreti, slavlja i razmišljanja.

Na zajedničkom objedu uz biskupa ordinarija mons. Zdenka Strižiča našao se biskup u miru mons. Mile Bogović, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić (koji će biti zaređen 25. srpnja u Šibeniku) i dakako članovi Zbora savjetnika.

1407161b

 

1407161c

 

1407161d

 

1407161e

Obnova crkve Marijinog Rođenja u Buniću. Ova crkva remek djelo klesarskog umijeća  devastirana u Drugom svjetkom ratu i poraću strpljivo je čekala obnovu. Obnova teče sporo jer treba zamijeniti kamen po kamen. Crkva je inače iz 1745. godine i bila je župska crkva.

1407161f

Radnici spretni u radu s kamenom polagano popunjavaju oštećenja

1407161g

Na Krbavskom polju zastali smo i iskazali poštovanje stadu ovaca

1407161h

Plješivica svaki dan ili čak svaki sat mijenja svoju odjeću