Danas Marija Magdalena – Dan Grada Gospića – Pojačan promet

22 srp

Danas crkva slavi spomendan Sv. Marije Magdalene. O njoj znamo da je bila osoba koju je Isus ozdravio, postala je Gospodinova učenica, stajala je pod križem njegovim te joj se Uskrsnuli ukazao i povjerio joj je da bude blagovjesnica njegova uskrsnuća. Marija Magdalena je bila veliko nadahnuće za mnoge propovjednike, duhovne pisce i umjetnike. Postala je veoma popularna svetica u puku te su joj posvećene mnoge crkve i kapele, te slike i kipovi. Zaštitnica je mnogih zvanja: žena na lošem glasu, pokornica, frizera, proizvođača parfema i dr. Ime joj nose mnoge žene.

Crkva svete Magdalene nalazi se u slunjskom starom groblju. Izgleda da je tu bilo staro naselje s crkvom. Današnja kapela sv. Magdalene na groblju potječe iz 1859. godine /naslovna slika/. Obnovljena je nakon pustošenja za vrijeme srpske okupacije.

Danas Gospić slavi. Upravo blagdan Marije Magdalene dan je grada Gospića.

Jutros je u Slunju vedro i pred nama je vreli ljetni dan. Pojačan je promet na cestama zbog vikenda. Prošetali smo jutros po Slunju i otkrili grupe turista u kratkom zadržavanju. Slunj s okolicom uglavnom je tranzitno područje. U Slunju rado pogledaju Rastoke. Manji broj turista prošeće okolicom Slunja. Trebalo bi još štošta ponuditi od prirodnih ljepota.

220716b

Ova Koreanka strpljivo čeka autobus

220716c

Hrvatska vojska uživa ugled u društvu: prolazak kroz Slunj jutros

220716d

Nekad je lakše i jeftinije stići na cilj mopedom nego automobilom

220716e

Jedna grupa odlazi u razgledanje Rastoka

220716f

U prolazu mnogi zastanu kod slunjske crkve, kemperi prespavaju na trgu: ova su dva mlada bračna para iz Francuske

Premijer Orešković jučer je u posjetu Liki posjetio i ribogojilište u Sincu. Susreo se i s župnikom Stankom Smiljanićem (prema portalu: www.zupasinac.com /

Danas Gospić slavi. Upravo blagdan Marije Magdalene dan je grada Gospića.

Upozorenje – Policija ponovo upozorava građane, a prvenstveno one starije životne dobi, da ne nasjedaju na lažne telefonske pozive navodnih djelatnika raznih novčarskih ustanova. Pozivi se najčešće odnose na „provjeru“ serijskih brojeva novčanica, mogućih krivotvorina novčanica, žurne potpise navodnih dokumenata i slično. Na sličan način neke su osobe, uglavnom starije životne dobi. ostale bez novca. Agenti tobožnje banke tražili su da provjere novčanice, odnijeli ih i nestali.