Danas sv. Brigita Švedska – Preminuo Ivan Požega

23 srp

Danas je spomendan Sv. Brigite Švedske (1302.-1373.). Potječe iz ugledne švedske obitelji, udala se te je sa svojim mužem imala osmero djece koju je dobro odgajala. Kćerka Katarina je također svetica. Nakon smrti svoga muža sudjeluje u javnom životu Europe svoga vremena. Posredovala je oko sukoba među vladarima te joj je uspijevalo graditi mir. Zauzimala se za povratak pape iz Avignona u Rim. Bila je velika hodočasnica i pohodila je Svetu zemlju. Posljednje je godine života provela u Rimu gdje je i umrla 1373. godine. Svoja duhovna iskustva zapisala je u knjizi “Objave”. Papa Ivan Pavao II. ju je proglasio zaštitnicom Europe.

230716b

Subotnje jutro u Slunju. Promet pojačan. Vrhunac je sezone. Susrećemo ljude svih nacija, jezika i kultura. Ima tu nešto simpatićno: raznolikost u miru i razumjevanju. Terorizam u Munchenu djeluje užasavajuće: čovjek puca u slučajnog prolaznika, kojega nije nikada vidio. Razara njegove snove u demonskom užitku. U izopačenom umu sebe uvjerava da čini nešto dobro. Nažalost, terorizam postaje svakodnevnica u Europi.

Dan Grada Gospića i-  U petak 22. srpnja u Gospiću je svečanim misnim slavljem obilježen blagdan sv. Marije Magdalene koji je po prvi puta predslavio novi gospićko senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju 11 svećenika na čelu sa župnikom i dekanom gospićkim mons. Milom Čančarom Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod grobljanske kapele sv. Marije Magdalene, nastavljeno procesijom središtem grada i završeno misnim slavljem u gospićkoj katedrali Uznesenja BDM. Uz stotine vjernika misi su nazočili čelnici Ličko-senjske županije i grada Gospića. Liturgijskom glazbom misu je uzveličao katedralni zbor uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.

 

                      †

Preminuo je IVAN POŽEGA iz Popovca 6. Rođen je 1936. Vjenčao se 1958. s Dragom Špelić s kojom je podigao troje djece: Marija (udata Butina), Nikola i Katica. Preminuo je u Zagrebu 22.07.2016. nakon teške bolesti. Bio je drag čovjek, redovito je dolazio na nedjeljnu misu, dovodio unučad. Bit će pokopan u utorak 26. srpnja u 16 sati na slunjskom groblju. Pokoj vječni daruj mu Gospodine! 

230716c