Danas Gospa od Anđela: papa Franjo u Asisu 4. kolovoza – Turnir u kuglanju – Razgovor uz kavu

2 kol

Danas se u franjevačkim i župnim crkvama slavi Blažena Djevica Marija Anđeoska ili Porcijunkula. Mala crkva Gospe od Anđela ispod Asiza, zvana Porcijunkula, sv. Franji Asiškom bila je draža od svih drugih. Nju je obnovio kad mu je u crkvi sv. Damjana Krist s križa progovorio i rekao mu da popravi njegovu Crkvu koja se ruši. Franjo je to doslovno shvatio pa je počeo obnavljati ruševnu crkvicu Gospe od Anđela. Porcijunkula je postala kolijevkom franjevačkih redova, a uz nju je sv. Franjo i umro. Postala je glasovita zbog oprosta koji se u njoj podjeljuje.

Porciunkula je prvi oprost bez trunka koristoljublja. Čisti dar neba. Luter je počeo reformaciju ili pobunu upravo zbog zloporabe oprosta u crkvi a ovi oprosti sv. Franje bili su čisti. Danas papa Franjo putuje u Asis da bi odao priznanje čistoći oprosta koji su predhodili jubilarnim oprostima u općoj crkvi. “Asiški oprosti” vratili su crkvi onu evanđeosku radost Božjeg milosrđa oslobođenu natruha novca, teških pokora ali zato s puno više vjere i ljubavi.

Papa Franjo stiže u Asiz 4. kolovoza u 15.40 sati u povodu 800. obljetnice “Asisških oprosta”. Okupit će se svi poglavari franjevačkih redova (i biskupi-franjevci). Papa će posjetiti bolnicu te starije i bolesne svećenike i redovnike.

020816a

Jutros u Slunju

Jutros je vedro i sunčano u slunjsko-plitvičkom kraju. Pomalo svježe noći i jutra dar su Božji. Može se ugodno spavati i prikupiti snagu za novi dan.

020816b

Jutros u ulici 14. slunjske pukovnije u Slunju zatekli smo strojeve Hrvatskih cesta Karlovac kako asfaltiraju ispred zgrade br. 12 i 14. Ovo je rezultat dogovora stanara: svojim doprinosom financirali su asfaltiranje komadića prostora, zapravo parkiralište. Vrijednost radova iznosi 51.000 kuna. Sloga gradi a nesloga ruši – tako bi rekla narodna mudrost.

 

020816c

Dio ulice 14. slunjske pukovnije

Danas, u sklopu manifestacije Dani Grada Slunja, u 16 sati turnir u kuglanju u kuglani Šanac od 16 sati. Kuglanje je postalo popularno u Slunju otkad je izgrađena moderna kuglana “Šanac”.

RAZGOVOR UZ KAVU

Nakon vrelih dana malo osvježenje. Jutra su u Slunju ugodna iako se dnevno temperatura popne preko 30 stupnjeva.  Naše se društvo sastajalo ali po dvojica a jutros smo svi osim Katice. Pred našim očima puca pogled na glavnu slunjsku prometnicu. Autobus koji je stao na cesti da  primi putnike zaustavio je kilometarsku kolonu. Iako bi to bilo kažnjivo, u turističkoj sezoni moramo toliko toga tolerirati.

Marko je prvi uzeo riječ: „Završio je festival Momento-demento na Mrežnici. Sva ta čeljad koja je prošla kroz Slunj nije agresivna. Strpljivo su čekali autobuse, ležali u parku. Neki su motorizirani i bogati, drugi su autostopisti. Meni se čini da su skromni i jednostavni. Vole prirodu i ne robuju potrošačkom društvu…“

Ante ga prekinu: „A droga? Nisu li oni izvor ili žarište droge? Zašto policija toliko oko njih pleše, kontrolira pa i ulovi dilere? Može li policija sve otkriti? Znam da su se među njih uvukli i ovisnici. Ovaj je festival potencijalno tržište za dilere.“

Jure je prekinuo ovaj razgovor koji nema kraja. Njega zanimaju izbori. Izbori ne daju najbolje ljude nego one koji su vješti u obećanjima, koji znaju dobro umotati svoj proizvod. Izgledalo je da će Milanović dobiti izbore s lakoćom ali nije baš tako. Osuda udbaških glavonja u Munchenu utječe na izbore. Zamislimo da dobijemo za premijera čovjeka koji je ne samo štitio ubojice nego čak mijenjao ustav i zakone da ih zaštiti. Što bi takav političar značio u europskim mjerilima? Tu bi sramotu morali nositi ne samo oni koji su ga birali nego i oni koji mu ne bi dali glas ni pijani.“

Miro je skrenuo pažnju na „kokodakanje“ koje dolazi iz Srbije. Oni koji su ostavili krvavi trag i grobove od Slovenije preko Hrvatske i BiH do Kosova drže lekciju Hrvatskoj za svaki potez. Srpska intelektualka Sonja Biserko kaže: „Srbija nema pravoga pristupa dijelu historije koji se odnosi na otomansku imperiju, nema ni jedne validne knjige koja bi se time bavila, osim male knjižice Olge Zirojević. Iz nepoznavanja činjenica stvoren je mit o Kosovu, o srpskom herojstvu i nebeskom carstvu. Cijela srpska historija jedna je velika laž!”

Katica, koja je došla kad je Miro počeo govoriti, kimnula je glavom i sjela. Premda nije bila prisutna za naše diskusije dojam je kao da zna što smo govorili. Ima nekih ljudi koji na čudesan način pogađaju misli. Katica ima što reći. Ona se umije dići iznad naše svakodnevnice, ponekad krute, svojim životnim stavom: “Papa je rekao mladima u Poljskoj da nisu na svijetu zato da život provedu uz računalne igrice” . Trebaju se uključiti u društeveni život pa i u politiku jer jedino tako mogu stvoriti pravedniji svijet. Manipulacija ljudima može dobiti zastrašujuće oblike. Svi su diktatori to vješto koristili. Đureković nije dobio sjekiru u glavu od Titove Udbe samo onako. U svojoj knjiz “Crveni menadžeri” izdanoj u Njemačkoj on govori o visokim Titovim suradnicima. Počev od Tita svi su imali tajne račune u švicarskim bankama. A izbacivali su velike parole o bratstvu, jedinstvu i jednakosti. To je razumljivo: oni koji nemaju vjere nisu ateisti! Oni su stvorili svoje idole kao što je novac, moć, slava kojima su služili. Oni nisu ateisti nego su se okružili idolima koji su njihova tamnica. U toj su tamnici skončali.”

Da se ne rastanemo pod teretom teških tema, pobrinuo se Marko: “Pacijent: “Doktore, strašno kašljem!” Doktor: “Pušite li?” Pacijent: “Pušim i ne pomaže!”