Opet sunčani dani – Preminula Janja Moćan /75/ – Slavlje na Drenovi – Motor misionarima – Ukraden bicikl

12 kol

Slavlje na Drenovi – Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će u subotu, 13. kolovoza u 10.30 sati euharistijsko slavlje u crkvi BDM Karmelske u Rijeci na Drenovi. Tom prigodom nakon 60 godina redovničkog života zavjete će obnoviti sestare Presvetog Srca Isusova:  s. Benigna Prelc, s. Cecilija Sabljak i s. Tarzicija Žižić, a za  50 godina redovničkog života zahvalit će i obnoviti zavjete s. Anđelina Tirić, s. Ciprijana Košćak, s. Genoveva Ercegovac, s. Magdalena Šmuc, s. Nikolina Ištuk, s. Patricija Stubičar, s. Salezija Slatina i s. Velimira Marinović.

120816b

Noćas nismo propustili priliku pogledati suze sv. Lovre. Oko 2 sata iza pola noći iz crkvenog vrta gledali smo vedro nebo iznad Slunja. Pomalo je svježe, nebo bistro, osuto zvijezdama, idealno za promatranje. U 15-ak minuta vidjeli smo 5 “suza”: meteoriti su ostavljali svijetli trag za sobom. Kao djeca govorili smo za ovu pojavu da se “zvijezda prolila” i da je netko umro. Iduću noć imat ćemo priliku opet pogledati ovaj svemirski vatromet. 

120816c Danas u 17 sati na Slunjčici

Starije osobe trebaju imati svoje mjesto za našim stolom – Slaviti Dan socijalne prvde 25. rujna i započeti kampanju u 2016/17 s jedinom centralnom temom: život starijih osoba. To je inicijativa Savjeta za socijalnu pravdu Biskupske konferencije Australije koja uzima za moto riječi: “Jedno mjesto za stolom : socijalna pravda u društvu koje stari” . U deklaraciji kojoj je priloženo pismo mons. Deninisa Harta, predsjednika biskupske konferencije, australski biskupi cijene vrijednosti, dostojnstvo i značajni doprinos koji su starije osbe dale za život zajednice. Biskupi ističu kako najranjiviji članovi društva “moraju biti zaštićeni od iskustva siromaštva, izoliranosti, zloporabe i svake (ne)prilike u kojoj su smatrani teretom za obitelj i društvo”. Deklaracija – razaslana u župe, katoličke škole i svučilišta, redovničke zajednice i udruge – poziva katoličku zajednicu, političare, mlade građane i one koji su manje mladi da se približe starijima na bazi milosrđa i ljubavi kako bi “svaka osoba zauzela svoje mjesto za stolom”.

Naše hrvatsko društvo stari brže nego australijsko. Kad je pred kojih 30 godina don Anto Baković pokretao akciju “Jedno dijete više” bio je ismijavan od strane lijevih krugova. Smatran je “ognjištarem”. Danas svi upiru prstom u taj problem koji postaje gorući problem i koji ima nesagledive posljedice za budućnost zemlje. Pomlađivanje društva ne može se učiniti preko noći.  Istina, društvo će se brinuti za starije osobe ali je prirodni zakon da civilizacija koja ima negativan prirodni prirast stanovništva nestaje sa svjetske pozornice. Takav narod, društvo, zajednica jednostavno propada ne samo biološki nego i ekonomski. Pitanje je tko će pružiti čašu vode starijim osobama po selima kad mlađih nema. Kako će sjesti za stol kad ih nema tko poslužiti?

120816d

Danas u 17 sati na Slunjčici

Auto-moto klub Križevci darovao motor misionarima – U Križevcima je u utorak, 9. kolovoza izvršena primopredaja motora Honda 250, koji je dar Auto-moto kluba Križevci za misionare.
U toj je prigodi predsjednik kluba Drago Srečec naglasio, kako je klub poznat po društvenim djelatnostima, ali i po humanitarnim akcijama. „Nismo ni jednog časa oklijevali da bi pomogli. Ovaj motor darujemo za naše misionare. Na njemu su se učili voziti stotine vozača, korišten je u našoj auto-moto školi”. Tajnik kluba i predsjednik Hrvatskoga motociklističkog saveza Stjepan Peršin je istaknuo, kako je ovaj dar plod suradnje sa župom Cirkvena i župnikom Ivanom Novakom, jer se već šest puta na Uskrsni ponedjeljak organizirao blagoslov motociklista i biciklista.

Ukraden bicikl – U razdoblju od 10. do 11. kolovoza nepoznati počinitelj provalio je u pomoćne prostorije obiteljske kuće na području Slunja, vlasništvo 45-godišnjaka te otuđio bicikl. Materijalna šteta veća je od 2000 kuna. Vijest donosi PU Karlovačka. Taj je kradljivac osramotio Slunj – kažu oni koji su čuli ovu vijest.

                    †

Preminula je u Australiji (Sidny) 4. kolovoza 2016. godine JANJA MOĆAN iz Blagaja 5. Rođena je 1941. u Blagaju od oca Jose Moćan i majke Ane r. Mujić a u Australiju je odselila prije 50 godina. Bit će pokopana u Blagaju 17. kolovoza u 16 sati nakon mise u župnoj crkvi.