Sunčani Dan Gospodnji –

14 kol

Jutros je posve vedro u slunjsko-plitvičkom kraju. Zrak je čist. Tiho je i pred nama je jedan divan nedjeljni dan. Dar Božji!

Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Već u 7.30 sati počinju dolaziti vjernici pješice, automobilima. Molitvena grupa moli krunicu i litanije prije mise. Točno u 8 sati zvonce oglašava početak gozbe ljubavi. Vjernici sudjeluju u čitanjima. Poruka evanđelja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Isus nas iznenađuje: došao je donijeti nemir među ljude i podjele! Gdje je naše srce? Je li ono vezano za propadljive  stavri: novac, bogatstvo, idole ovoga vremena. A oni koje su zarobili idoli zovu se ateisti, agnostici ali njihov je status  ropski. Isus dolazi da nas oslobodi svih robovanja. Zato on govori o ognju koji će baciti na zemlju. Kako se ljudi teško oslobađaju svojih idola! Oni sebe zavaravaju da su oni sebi dovoljni, da nikom ništa ne duguju. A sve su primili! Oganj Božje ljubavi treba zapaliti i spaliti ljudsku oholost. Kad Isus govori o podjeli u obitelji misli na one koji su se oslobodili ropstva i otvorili se Božjoj ljubavi. Rodbinska i krvna veza ne može takve zaustaviti da zakoraknu i pođu putem spasenja.

140816b

Jutros u 8 sati u Slunju

U 11 sati misu je iz slunjske crkve izravno prenosio Radio Slunj. Ovom se prijenosu raduju bolesni i nemoćni koji ne mogu doći u crkvu kao i oni u dalekim zemljama. U sezoni godišnjih odmora mnogi vjernici slunjske župe negdje su na odmoru ali zato dođu u Slunj turisti među kojima je vjernika. Svake nedjelje u crkvi vidimo nepoznata lica: radi se o turistima koji se pridruže župskoj misi. Danas smo, nakon mise, susreli jednu obitelj iz Ivankova koja ima svoje rođake u slunjskom kraju.

140816c

U 11 sati u Slunju

140816d

U 11 sati u Slunju (fotografirala Barnbara Đpelić)