Danas sv. Jelena: slavlje u Rakovici – Sajam u Slunju – Poljaci slavili misu u slunjskoj crkvi

18 kol

Danas župa Rakovica slavi sv. Jelenu kao svoju zaštitnicu. Sv. Helena, majka je cara Konstantina, noga koji je kršćanstvu dao slobodu i mogućnost da se javno štuje kao vjeroispovijest. Poznat je i kao Konstantin Veliki. Rođena je u prvoj polovici trećeg stoljeća u gradu Drepanumu, čije je ime car Konstantin promijenio u ime Helenopolis, upravo iz velikog poštovanja prema svojoj majci. U dramatičnim vremenima sv. Jelena znala je majčinom razboritošću i hrabrošću vjere odgovoriti na velike izazove. Dodajmo da je na bogoslužje redovito dolazila u skromnim haljama, te bi se izmiješala s pukom, ne tražeći za sebe mjesta u prvim redovima. Prihvaćajući da bude »zadnja «, postajala je »prva«. Poznata je po traženju Isusova križa na Kalvariji i zbog toga je dobila nadimak Križarica.

180816a

Jutros u Slunju

Danas Rakovica slavi. U 11 sati gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić predvodi misu. Očekuje se velik broj vjernika, Istovremeno u Slunju je sajam kao svakog četvrtka. Zbog kiše i slavlja u Rakovici sajam će u Slunju biti osjetno manji. 

Oko 10 sati u župnoj crkvi u Slunju slave misu poljski hodočasnici, dakako na poljskom jeziku.

180816b

Danas oko 10 sati u Slunj su stigli poljski hodočasnici. Slavili su misu na poljskom. Naime, prati ih njihov svećenik. Slunj je omiljelo odredište mnogih poljskih vjernika koji se u Slunju zaustave i slave misu. (snimio Franjo Belković mobitelom)