Rakovica: slavlje svete Jelene

18 kol

S posebnim osjećajima idemo u Rakovicu. Želimo podijeliti s tamošnjim vjernicima radost blagdana svete Jelene. Sjećamo se velebnog slavlja 18. kolovoza 2013. kad su oči ne samo crkve u Hrvata nego i šire  bile uprte u Rakovicu. Ova relativno mala župa na karti kršćanskih zemalja, istoka i zapada, slavila je 1700. obljetnicu Milanskog edikta kojim je crkva dobila slobodu 313. godine. Hrvatski su biskupi došli u Rakovicu, HRT je izravno prenosila ovo slavlje. Sveta Jelena, majka cara Konstantina, imala je udjela u toj povijesnoj promjeni: crkva je dobila slobodu djelovanja. Sve nam se to vrtjelo u glavi dok smo vozili u koloni prema Rakovici. Razvedrilo se i dan je vrlo ugodan. U 11 sati krenula je procesija iz župnog stana prema crkvi. Ministranti, svećenici i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Biskup po prvi put u slunjskom kraju vodi jedno slavlje ali kao da je ovdje odrastao. Nije to čudno jer sve nas povezuje duhovno rodbinstvo koje je jače od krvnog. Biskup je uspostavio onaj ljudski i duhovni kontakt s vjernicima. Govorio je riječ tako jednostavnu ali koja pada na plodno tlo. Poći za Isusom naša je odluka. Hod za Kristom ne ide bez križa a križ je ljubav. Ne mogu se odvojiti križ i ljubav. Narod je upijao svaku riječ i u crkvi se osjetio muk. Narod je progovorio molitvom i pjesmom kako to on zna. Za orguljama Lucija Božičević koja je svoj talent ugradila u zajednicu. Mnogi su pristupili pričesti, mladi i stariji. (Za vrijeme mise župnik Andrija nešto je šaptao jednom ministrantu koji je otišao u zadnji dio crkve s porukom. Doznali smo da mu je župnik povjerio zadatak da rekne Anti Palijanu, koji se bori s bolešću, da može sjesti u ispovjedaonicu da lakše izdrži do kraja mise. U ovako velikom događanju jedna naoko sitnica i nije sitnica).

1808161b

 

1808161c

Maleni je stavio prstić na usta: zadovoljan je s križićem koji mu biskup stavlja. Mama jamči da će pristupiti Prvoj Pričesti…

1808161d

Pobožni narod u pjesmi i molitvi

1808161e

Nakon mise narod se zadržao neko vrijem oko crkve. Biskup se umiješao među narod, razgovarao, pozdravljao, upoznavao. Bilo naroda može se čuti kad uđemo upravo među narod. Tada osjetimo njegove radosti i tuge, hrabrost vjere.

Popodne misa u 18 sati; u 20,00 sati zabavna večer uz grupu ˝Oaza˝ (terasa vatrogasnog doma ili popularno na Placi).

18

                   †

Iznenada je preminula 18. kolovoza MILKA ŠTEFANAC r. Jurčević iz Slunja. Vjenčana je s Milanom Štefanac 1975. koji je preminuo 02.06.2015. Bit će pokopana na slunjskom groblju u subotu 20. kolovoza u 15 sati.