Danas Marija Kraljica – Nakon olimpijade – Č.s. športašica u 86. godini života

22 kol
Danas Marija Kraljica – Papa Pio XII uvodi 1954. godine, u marijanskoj godini, blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice. Blagdan se najprije slavio 31. svibnja, a nakon Drugog Vatikanskog sabora na osminu Marijina uznesenja.

Upravo po uznesenju na nebo Marija je postala Kraljica neba i zemlje. Naslov “kraljice” Mariji je dala pučka pobožnost. Teološki gledano Marijino kraljevsko dostojanstvo proizlazi iz njezina bogomajčinstva. Otac je Sinu svome, Gospodinu Isusu, povjerio skrb za ovaj svijet pa je zaslužio naslov “Krist Kralj svega stvorenoga”. Po tom Kristovu naslovu “Kralj”, Marija se može osloviti “Kraljica”. To ponajbolje izražava pučka molitva “Zdravo Kraljice”.

220816b

Jutros u Slunju

Mariji Kraljici posvećena je mala kapela na Žalčevoj Kosi, uz cestu Slunj – Cetingrad. Ovdje se jedanput godišnje okupljaju vjernici povodom blagdana Marije Kraljice. Tako su se jučer okupili oko kapele u 17 sati.

Noćas je padala kiša i jutros je u slunjskom kraju oblačno i kišovito. Obistinjuje se uzrečica da nakon Velike Gospe nije potrebno moliti za kišu.

Nakon elimpijade u Brazilu – Jutros se naveliko priča o uspjehu naših športaša na olimpijadi u Riu. Novine su prepune pohvala. Ako se uspjeh mjeri brojem stanovnika neke države, onda je Hrvatska među prvacima. Deset osvojenih medalja (pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane) nije pošlo za rukom puno većim nacijama. Ispod Hrvatske su mnogo veće nacije. Namiće se pitanje: zašto Hrvatska nije tako uspješna i u gospodarstvu. Da smo u gospodarstvu tako uspješni kao na olimpijadi tj. da smo i u gospodarstvu na 20. mjestu kao na olimijadi, onda bi BDP bio 646 milijardi kuna a ne kao sad skromnih 48,7 milijardi. Ali ne smijemo biti cjepidlake: kao u športu tako ima na svim poljima uspješnih Hrvata. Ima gospodarstvenika koji su uspješni, ali koji se brinu za radnike, koji ženi ako je trudna ne samo da ne daju otkaz nego joj pomažu bez obzira koje je dijete po redu! Takvi su gospodarstvenici isto što i pobjednici na olimpijadi. Samo što se o njima piše samo kad izbije kakva afera. Nadalje pokazali smo da znademo biti dobri i izuzetni u obrani domovine, u športu, u kulturnoj baštini, u solidarnosti s nerazvijenima (toliko naših misionara radi po zabitima Afrike i Azije), u solidarnosti u katastrofama… Zato je dobro da se radujemo ne samo s našim pobjednicima na olimpijadi nego i s onima i zbog onih koji postižu iste rezultate na području privrede, humanosti, kulture, inovacija, zbog hrabrih misionara koji postavljaju temelje pismenosti, kulture, napretka mladim narodima u Africi, Aziji…

Č.s. triatlonka u 86. godini života– Olimpijske su igre završile u Rio de Janeiru ali i dalje spot na Youtube o časnoj sestri-športašici u 86. godini života niže rekorde u gledanosti: više od milijun i pol klikova pobrala je sestra Madonna Buder ili „Iron nun“ kojoj je šport dio života. Osadmesetšestogodišnja časna sestra Buder najstarija je triatlonka što joj je donijelo naziv Iron Nun ili „željezna sestra“. Motivaciju za naporni šport nalazi u vjeri u Isusa Krista – izjavila je u jednom itervjuu. Pogledajte video!

 

Zalaz sunaca večeras gledan iz Slunja u 20 sati:

220816d

Zalaz sunca večeras u 20 sati iz Slunja

220816c