Danas sv. Bartol ap. – Mučeništvo vlč. Bulešića

24 kol

Danas crkva slavi blagdan sv. Bartola apostola. Sv. Bartol (hrvatska varijanta) ili Sv. Bartolomej (biblijska). Ime ima aramejsko porijeklo  a znači sin Tolomejev. Jedan je od Isusovih apostola. Neki ga poistovjećuju s Natanaelom iz Ivanova evanđelja. Predaja kaže da je nakon Isusova uzašašća propovijedao na području od Male Azije do Indije. Na povratku se zadržao u Armeniji gdje je propovijedao. Podnio je mučeništvo i to na “na perzijski način”, tako da su mu živome kožu oderali.

U župi Cernik-Čavle kod Rijeke danas je veliko slavlje. Slavi se kao zaštitnik župe a to mještani jednostavno kažu “Bartolje”. Glavno slavlje u 19 sati koje će predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

69. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića – U srijedu, 24. kolovoza, svečano koncelebrirano misno slavlje povodom 69. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u svetvinčentskoj župnoj crkvi predvodit će vojni ordinarij u RH, mons. Jure Bogdan. Misa započinje u 18 sati. Blagdanu prethodi trodnevna duhovna obnova, od nedjelje 21. do utorka 23. kolovoza, koju će predvoditi fra Ivan Matić.

 Vlč. Mirosla Bulešić

A vlč. Miroslav Bulešić sjajna je zvijezda na kršćanskom nebu mučenika. U kolovozu 1947. komunističke su vlasti vodile hajku protiv vjernika i crkve. Miroslav je bio župnik u Lanišću. Vlasti su koristile svoje aktiviste zapravo batinaše koji su sprečavali Krizmu po župama. Na današnji dan došli su u Lanišće također s namjerom da spriječe krizmu koju je dijelio delegat sv. Stolice mons. Jakob Ukman. Mještani su čuvali crkvu i svećenike sve dok nije došla “komunistička milicija”. Kad je župnik Cvek otvorio vrata župnog stana “narodnoj miliciji” ova je pustila batinaše koji su  pred njihovim očima pretukli na smrt mons. Ukmara te brutalno pretukli i naposljetku nožem zaklali (ubodom u grlo) Miroslava Bulešića. Krv Miroslava Bulešića poprskala  je zidove župnog stana. Crkva ne zaboravlja  svoje sinove koji su krvlju posvjedočili vjernost Ljubavi. Tužno je da moćnici i danas štite ubojice. “Leks Perković” je pokušaj zaštite ubojica i to zakonom! Moralo je pravosuđe druge države procesuirati ubojice koji su šetali i šeću među nama.

IMG_0002

Sa proglašenja Miroslava Bulešića blaženim u Puli 28.09.2013.