Danas solinski mučenik Anastazije – Sutra hodočašće na Udbinu – Biciklima kao spomen na tragediju na Kornatima

26 kol

Danas je sv. Anastazije, solinski mučenik, rodom iz Akvileje. U vrijeme Dioklecijanova progona došao je u Salonu ohrabriti kršćane, što je bio znak da i sam izgara za kršćansku vjeru i da mu je stalo do dobra Crkve. Ime mučenika Anastazija pronađeno je zapisano na ispovijesti mučenikâ u Manastirinama. Njegov lik prikazan je s drugim solinskim mučenicima na lateranskom mozaiku, što ga je dao izraditi papa Ivan IV., rodom iz Dalmacije.

Sutra Dan mučenika – Sutra 27. kolovoza Dan hrvatskih mučenika. Iz mnogih dijelova domovine doći će hodočasnici na Udbinu i sjetiti se svojih dragih čiji je život nasilno prekinut. Mučenici nisu fanatici nego naša braća koje nije zarobila mržnja nego su ostali vjerni ljubavi. To mogu samo duhovno jaki. Oni su učenici Isusa raspetog i uskrslog. Oni su se napajali u mudrosti križa. Iz Slunja kreće autobus u 8 sati a mnogi će poći osobnim vozilima.   

Danas u Slunj stižu maratonci – Danas u Slunj stižu biciklisti koji voze prema Kornatima kao spomen na stradale vatrogasce. U grupi ih je oko 120. U Slunj dolaze oko 13 sati. Zastat će i družiti se s mještanima kod vatrogasnog doma. Radi se o 3. Biciklističkom maratonu za kornatske vatrogasce Zagreb – Vodice, riva Vodice. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice organizira Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce u Vodicama u nedjelju 28.08.2016. s početkom u 17:00h. Maratonci će se pridružiti ovom mimohodu. U Slunju će maratonci biti gosti DVD Slunj. Prenoćit će i sutra nastaviti drugu etapu.

Međunarodna noć šišmiša – Sutra 27. kolovoza od 19 do 22.30 sati noćni obilazak Baraćevih špilja (Rakovica) u sklopu međunarodne noći šišmiša. Zanimljivo. Samo hoće li prolaz tolikih ljudi uznemiriti ove drage životinje koji imaju savršeni navigacioni sustav.