Velebno slavlje na Udbini

27 kol

Danas je Udbina u centru Hrvatske. Nacionalno svetište hrvatskih mučenika na Udbini danas je okupilo svoje sinove sa juga i sjevera, istoka i zapada. U 9 sati počeo je križni put sa Krbavskog polja, mjesta tragedije 1493. godine. Križni put se uspinje prema crkvi na brežuljku. Kod svake od 14 postaja molitva, promišljanje. Malo prije 11 sati misnici obučeni u bijele albe, njih više od stotinu,  s crvenim štolama, kanonici a onda biskupi. Misom predsjeda vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Udruženi zborovi pjevaju napjeve koji pogađaju u srce. Pozdrav biskupa mons. Zdenka Križića koji ističe da smo na „iznimno znakovitom mjestu naše povijesti, na mjestu koje je postalo simbol našeg narodnog stradanja, ali i simbol našeg ponosa”, te dodao: „Ovo mjesto zaslužuje našu posebnu pažnju i zahvalnost. Ali i naše slavljenje”.  U prvim redovima uglednici iz politike i kulture. Narod je potražio hladovinu jer sunce nemilice peče. Biskup Bogdan govori o mučeništvu koje su izabrali mnogi naši sinovi. Oni su nam uzor, nadahnuće i oslonac. “Ponosni smo što imena hrvatskih mučenika blistaju na slavu Božju u Domovini i izvan nje, gdjegod su ostavili svjedočki trag. Dakako, da će se ovima pribrojiti i mnogi drugi iz hrvatskoga naroda, poglavito iz razdoblja II. svjetskoga rata i nakon njega do danas, kad se iz mnoštva hrvatskih žrtava, prouče pojedinačno i minuciozno, život i smrt onih koji prema vrlo strogim propisima Katoličke Crkve zadovoljavaju sve povijesne i teološke kriterije kršćanskog mučenika, i kad ih Crkva uzdigne na čast oltara. Njihova nevino prolivena krv traži od nas veliki rad i napor da se ništa ne zaboravi i ne izgubi od onoga što su oni živjeli i kršćanski svjedočili” – naglasio je propovjednik biskup Bogdan.

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale svima koji su dali doprinos za crkvu Hrvatskih mučenika izrekao je idejni začetnik izgradnje biskup Bogović koji je govorio o našim odličjima a to su rane našim mučenika. Prof. Ante Bežen i Ivan Mance predali dar-knjigu „Crkva hrvatskih mučenika – Od ideje do ostvarenja” predvoditelju slavlja biskupu Bogdanu, te donedavnom udbinskom župniku, a sada šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću.

Nakon mise ljudi su se povukli u hladovinu i ponudili jedni drugima ono što su imali. Čudo se i ovaj put dogodilo: svi su jeli i pili i još je ostalo.

270816i

Dolazak na Krbavsko polje

270816b

Križni put

270816c

Biskupi prije početka mise

270816d

Udruženi pjevački zborovi pod vodstvom g. Špike

270816e

Ova su dvojica svećenika iz Splitsko-makarske biskupije

270816f

 

270816g

 

270816h