Mučeništvo Ivana Krstitelja – Radni tjedan – Ubijene dvije čč.ss.

29 kol

Danas je spomendan mučeništva sv. Ivana Krstitelja, Isusovog preteče. Židovski kralj Herod priredio je gozbu za svoje velikaše. Gostima je upala u oči Herodijadina kći kao vrsna plesačica. Taj ples bio je razlog Ivanove smrti. Naime, Herod je pred gostima obećao plesačici ispuniti svaku želju. Na nagovor majke zatražila je glavu Ivana Krstitelja koji je bio u tamnici. Krvnik je donio glavu Ivana Krstitelja! Doduše, Ivanu je glava odsječena zbog istine za koju se zalagao i koju je naviještao. Time se ispunilo i proroštvo koje je sam Ivan Krstitelj izrekao pred učenicima kad je, upućujući na Krista rekao da se on, Ivan, treba umanjiti a da se Krist, Jaganjac Božji koji oduzima grijeh svijeta, mora uzvisiti.

290816b

Novi radni tjedan je pred nama. Nižu se sunčani dani s okusom jeseni. Turisti i dalje posjećuju naš kraj. Slunj je donedavno bio u sjeni Plitvica ali pomalo postaje ne samo omiljelo odredište u prolazu nego i ciljano mjesto grupnih i pojedinačnih izleta.

Ovo je zadnji tjedan velikih školskih praznika. Već u idući ponedjeljak 5. rujna zazvonit će školsko zvono i opet će se u školskim hodnicima i učionicama začuti žamor.  Đaci-prvaci po prvi će put ući u školu…

U ovom će se tjednu događati puno toga u našem slunjskom kraju. Predizborna kampanja postat će sve žešća. U borbi za svaki glas ne biraju se riječi koje puno toga obećavaju. Na to smo navikli.

Dok smo ispijali jutarnju kavu zabilježili smo ovih nekoliko snimaka u centru Slunja

290816c

290816d

 

290816f

 

290816e

Jutarnja kava

U USA ubijene dvije časne sestre – Dvije časne sestre, s. Margaret Held i Paula Merrill, ubijene su nožem u njihovoj kući u Durant-u, Missisippi, u zoni gdje je više od 40% stanovništva ispod praga siromaštva. Nakon prve istrage pretpostavlja se da ih je ubio pljačkaš koji je potom pobjegao s njihovim automobilom koji je nađen nedaleko mjesta razbojstva. Policija je uhitila jednu osobu. Dvije časne sestre, obe Amerikanke, 68 godina, pružale su pomoć kao medicinske sestre u Lexington Medical Clinic, zdravstvenom centru koji pruža pomoć besplatno obiteljima koje ne mogu platiti medicinsku skrb. Kako 25. kolovoza nisu došle na posao, kolege se obavjestile policiju koja je našla znakove nasilja i njihova mrtva tijela. Bile su obljubljene u svojoj sredini zbog ljubaznosti i brizi prema potrebnima. (prema agenciji Fides)

Čč. ss. Margaret i Paula

Stradao u lovu – Da lov nije besazlena stvar potvrđuje slučaj koji se dogodio na području Bosiljeva: prilikom lova na privatnom lovištu, smrtno je stradao 37-godišnjak. Njega je iz lovačke puške ustrijelio 23-godišnjak, misleći da puca u divljač. 23-godišnjak je uhićen, a očevid je obavio zamjenik Županijske državne odvjetnice. Protiv 23-godišnjaka slijedi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu Karlovac zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom javlja PU Karlovačka.

Smrt na autocesti – Da na autocestama trebamo biti oprezni potvrđuje i slučaj od 26. kolovoza:  u 2.43 sata na dionici autoceste A1, u smjeru Splita, prije tunela Brezik, dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. Prometna nesreća dogodila kada se 64-godišnji državljanin Češke, nakon što je prethodno kao putnik osobnog vozila češke nacionalne oznake sudjelovao u prometnoj nesreći s materijalnom štetom, bez reflektirajućeg prsluka kretao pretjecajnom  trakom autoceste A1 Zagreb-Split, u smjeru Zagreba, radi zaustavljanja i usporavanja vozila, kojom prilikom je u njega prednjim dijelom udarilo osobno vozilo njemačke nacionalne oznake  s kojim je upravljao 54-godišnji hrvatski državljanin iz Sinja. Od siline udarca pješak je odbačen na kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera (u smjeru Zagreba), a vozilo je prednjim dijelom udarilo u desnu bočnu stranu zaustavljenog osobnog vozila češke nacionalne oznake (koje je prethodno sudjelovalo u prometnoj nesreći). Na mjestu događaja je preminuo 64-godišnji pješak, dok je teško ozlijeđena 62-godišnja državljanka Češke, putnica u osobnom vozilu češke nacionalne oznake, koja je zadržana na liječenju u Općoj bolnici u Gospiću. (Javlja PU Ličko-senjska)

Deveto dijete obitelji Kovačević – U nedjelju 28. kolovoza biskup Antun Škvorčević pohodio je župu sv. Tome Apostola u Rajiću te u župnoj crkvi predvodio središnje misno slavlje tijekom kojega je krstio dječaka Matea, deveto dijete Marijana i Marine Kovačević.