Postavljeno poprsje Jurja Frankopana – Preminuo Jure Lalić – Danas Prvi petak

2 ruj

Jučer su Špelićevi radnici postavili na uzidano postolje poprsje Jurja Frankopana u crkvenom dvorištu u Slunju. Poprsje je djelo u svijetu dobro poznatog Josipa Turkalja.

Tko je Juraj Frankopan? Evo nekoliko podataka. Godine 1449. kod diobe Slunj dobiva knez Dujam koji tako postaje rodočelnik Frankopana Slunjskih. Dujam je imao sina Mihovila, koji je imao dva sina: jedan je poginuo na Mohačkom polju 1526. Drugi sin je Juraj Frankopan Slunjski. Juraj je naslijedio neke posjede Frankopana Cetinskih (jer je posljednji muški potomak ove loze otišao u crkvenu službu i postao kaločki nadbiskup, umro 1542.)). Tako je Juraj Frankopan Slunjski bio domaćin Cetinskom saboru 1. siječnja 1527. godine kad je izabran Ferdinand za hrvatskog kralja. Juraj je imao troje djece. Posebno je značajan njegov sin Franjo (1536-1572) koji je postao hrvatski ban te se istakao u obrani hrvatskih krajeva od Turaka. Juraj Frankopan vjerojatno je pokopan u slunjskoj crkvi. Ploča uzidana u zid pod korom nosi natpis „In tumba iacet magnificus“ . Vjerojatno je to ploča Jurja Frankopana.

020816b

0109165a

Radovi na postavljanju poprsja Jurja Frankopana

Danas je Prvi Petak u mjesecu. U slunjskoj crkvi u 18 sati misa a pola sata prije mise mogućnost ispovijedi. Misa završava klečanjem pred Presvetim!

                      †

Preminuo je JURE LALIĆ iz Slunja. Rođen je 1938. Vjenčao se s Katom Lesar 1962. godine s kojom je podigao troje djece: Ivica, Marica i Alenka. Bio je vrstan majstor, vatrogasac a redovito je dolazio u crkvi i bio aktivan u župskoj zajednici. Bit će pokopan u nedjelju 4. rujna u 16 sati na groblju u Slunju. Za njim žali supruga Kata, sin Ivica, kćerke Marica i Alenka, unučad i rodbina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jure Lalić (1938-2016)