Subota – Danas papa Grgur Veliki – Vjeroučiteljica miss Njemačke

3 ruj

Crkva se danas spominje iznimnog pape i crkvenoga naučitelja – svetoga Grgura Velikog. Povjesničari ga smatraju genijalnim i najutjecajnijim papom prvoga tisućljeća. Rođen je oko 540. godine u plemenitoj rimskoj obitelji. U mladosti je bio prefekt Rima. Pod utjecajem tek nastalih benediktinaca svoju kuću pretvara u benediktinski samostan. Papa Pelagije II. zaredio ga je za đakona i poslao kao svoga poslanika u Carigrad. Nakon smrti Pelagija II. 590. godine, na današnji je dan Grgur izabran za papu i tijekom sljedećih 14 godina vrlo mudro upravljao Petrovom lađom.

Nižu se ugodni i sunčani dani. Nekima je ovo najljepše razdoblje godine. Jutra i večeri su svježi a dani dovoljno sunčani. Ponekad zaboravimo da je svaki novi dan dar.

030816b

Jutros u Slunju

Snivamo li ili smo budni? Majka nosi blizance. Oni su zaštićeni u utrobi majke. Razgovaraju. Jedan kaže: “Kao da čujem neke glasove koji dopiru do mene. Postoji li još neki svijet iznad nas?” Drugi mu odgovara: “To je varka. Jedini svijet je ovaj naš svijet i ništa drugo ne postoji niti me zanima. Uživaj u njemu!” Nismo li i mi u takvom stanju? Proglašavamo svoj mali svijet jedinim i ništa nam drugo ne treba. Čak se ljutimo na one koji govore o drugom svijetu, koji osluškuju glasove iz drugog svijeta… Nedjeljom Božji narod osluškuje poruke iz drugog svijeta. Taj drugi svijet je realnost i u njega ulazimo budeći se iz sna, iz svojih ograničenosti i varki, iz svojih sljepoća. Dijete koje se ne bi rodilo, izišlo iz majčina krila, uništilo bi sebe i majku. Dolazi trenutak kad se treba roditi za drugi svijet. Uz plač. Ali se pružaju nove mogućnosti rasta… Sutra će Božji narod slaviti euharistiju, predokus Gozbe nebeske. Čut će Riječ koja nas izvodi iz naših ograničenosti i sljepoća i daje naslutiti ljepotu budućnosti. Božji se narod raduje novom rođenju koje je bolno kao svako rađanje ali se nude nove šanse…

030816c

Jutros na Slunjčici

Dani su čovjekovi kao sijeno, cvate ko cvijetak na njivi: jedva ga dotakne vjetar, i već ga nema, ne pamti ga više ni mjesto njegovo! (Psalam 103, 15-16)

Vjeroučiteljica “Miss Njemačke” – Ponekad život donese neočekivana iznenađenja koja ostaju zapisana tako da ih vrijeme ne može izbrisati. To se dogodilo  26-godišnjoj Leni Bröder kad je proglašena pobjednicom “Miss Njemačke” 2016.  na taikmićčnju održanom 21. veljače. Počela je sudjelovati na konkursima ljepote od 2009. godine pobjeđujući na regionalnim izborima ali se nije očekivalo da će pobjediti na izboru za prestižnu nacionalnu titulu “Mis Njemačke”. Zahvaljujući tituli “Mis Njemačke” sudjelovat će u selekciji za “Mis Svijeta”. Ali ono što je ovdje iznimno i jedinstveno je podatak da je Lena vjeroučiteljica u srednjoj školi u Sjevernoj Rajni Westfaliji. “Morala sam uzeti jednu godinu slobodnu  jer nisam mogla spojiti velike zahtjve sa školom. Ali, kad završi godina “Mis Njemačke” želim se vratiti poučavanju vjeronauka što je profesija s kojom želim nastaviti u životu. Takmičenje za mis bilo je jedno simpatično i zabavno iskustvo ali sam svijesna da je to samo jedna epizoda”. U stvari, djevojka, porijeklom iz Gotingen-a prva je vjeroučiteljica  koja je osvojila ovu titulu. Obično su pobjednice studentice i zaposlenice.

lena-broeder-schaerpe[1]

Lena je imala zadovoljstvo 21. lipnja pozdraviti Papu Franju na kraju generalne audijencije na Trgu sv. Petra darujući mu svoju knjigu “Mit Glaube zum Erfolg” . “Vidjela sam kako je narod aklamirao i klicao od radosti…Papa Franjo nema straha kontaktirati s osobama, zapravo izžaruje pozitivnu energiju…” Lena je najedamput  doživjela uspjeh i slavu. “Moram priznati da su moja obitelj i prijatelji bili uza me u različitim trenucima. Neki ne mogu zamisliti  koliko napora stoji iza titule. Probe, jezik, kretanje i stajanje pred TV-kamerama: tri tjedna priprema i intenzivnih proba. Iskusila sam i zavist. Ali to je problem s kojim se susrećemo  u društvu kad postignemo neki uspjeh. Uostalom, zavist je jedan oblik priznanja…”

neimenovano

Lena s Papom Franjom

Upozorenje na početku školske godine – Svake godine pa tako i ove Policijske uprave tijekom mjeseca rujna provode akciju Poštujte naše znakove kojoj je cilj zaštita djece u prometu, posebno prvašića koji prvi put dolaze u školu. Sjetimo se da djeca nisu svjesna svih opasnosti koje vrebaju na njih. Vozači trebaju prije svega usporiti vožnju kroz naseljena mjesta, posebno u blizini škola i imati na umu da dijete bez razloga može iskoči na cestu.

Teško povrijeđen u prometu – Jučer, u noći, u 1.10 sati u Gospiću, u Budačkoj ulici na državnoj cesti 25, dogodila se prometna nesreća kada je 40-godišnjak iz Gospića, upravljajući osobnim automobilom zadarske registracijske oznake, iz smjera Ličkog Osika u smjeru Gospića, uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom, sletio u desno i udario u betonski stup elektomreže. U prometnoj nesreći vozač je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Gospiću, dok je 16-godišnja putnica lakše ozlijeđena – javljaj PU ličko -senjska.