Prvi dan škole – U mnogim školama početak nove školske godine s misom

5 ruj

Prvi dan nove školske godine pokrenut će skoro pola milijuna đaka u Hrvatskoj. Nakon dugih praznika opet će oživjeti školski hodnici, razredi, školska igrališta. Mnoga su djeca jedva dočekala početak nastave. U školi se doživi zajedništvo kao nigdje drugdje…

Mnoge će škole prvi dan početi i misom. Početak s Božjim blagoslovom najljepši je početak. Tako će i u Slunju Srednja a potom Osnovna škola slaviti danas misu.

U 8.15 slunjski srednjoškolci s profesorima na čelu  s ravnateljicom gospođom Dijanom Cindrić okupili su se u župnoj crkvi. A slunjsku Srednju školu pohađaju učenici ne samo iz Slunja nego iz svih mjesta od Plitvica do Cetingrada. Misu je predvodio župnik mons. Pecić a koncelebrirao je don Goran Antunović koji će, nakon odlaska Jurja Tomljanovića u Zagreb, predavati vjeronauk u slunjskoj Srednjoj školi. G. Juraj Tomljanović, dugogodišnji vjeroučitelj u Slunju nastavit će u Zagrebu predavati vjeronauk. Don Goran Antunović  upravitelj je župe BDM Majke Crkve na Plitvicama i voditelje Pastoralnog centra na Plitvicama. Nakon mise profesori su počašćeni s kavom u župskoj dvorani.

050916b

Slunjski srednjoškolci s profesorima započeli su novu školsku godinu misom

050916c

 

050916d

Kava i sokovi u župskoj dvorani

Dana je sv. Majka Terezija. Krsno ime Agnes Gonxha Bojaxhiu. Rođena je u Skoplju  26. kolovoza 1910.  Umrla je u Kalkuti (Indija) , 5. rujna 1997  Jučer ju je papa Franjo i službeno proglasio svetom. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.