Danas sv. Marko Križevčanin – Večeras počinje slavlje Male Gospe u Slunju

7 ruj

Danas je sveti Marko Križevčanin, mučenik. Marko Stjepan Krizin rođen je 1580. godine u slobodnom kraljevskom gradu Križevcima u Zagrebačkoj biskupiji. Studirao je najprije u isusovačkom kolegiju u Grazu gdje je stupio u Marijinu kongregaciju. Kao svećenički kandidat Zagrebačke biskupije primljen je u glasoviti rimski kolegij Germanicum i Hungaricum u Rimu. Tu je u arhivu očuvan i njegov vlastoručni potpis – ‘Marko Stjepan Križevčanin, Hrvat iz Zagrebačke biskupije’. Na poziv ostrogonskoga nadbiskupa Petra Pazmanyja poslušno odlazi u Ostrogon gdje obavlja niz odgovornih službi. Bilo je to vrijeme velikih europskih previranja kad je gospodar neke države svojim izborom vjere “birao vjeru” i za svoje podanike, kad je doista teško bilo “postati i ostati svoj”. To se najbolje potvrdilo mučeničkom smrću Marka Križevčanina 1619. u Košicama kad je svojim mučiteljima odgovorio da je za svoju vjeru “u svakom trenutku spreman dati život”. Mučitelji su mu nudili za prijelaz na kalvinizam i bogatstvo i visoki položaj što je on odbio. Ovi i drugi trenuci ocrtavaju ga kao izuzetno čvrstu osobu. 

070916b

Jutros u 8.30 sati Slunj okružen maglama sivim

Jutros je tmurno, oblačno i prohladno u slunjskom kraju. Pomalo treba pripremiti peć na drva. Trebat će možda navečer naložiti.

Dan uoči Male Gospe. Već će danas mnoga Marijina svetišta oživjeti. Večernje mise, često puta s procesijama, priprema su za sutrašnji Gospin blagdan. U Slunju je misa večeras u 18 sati koju će predvoditi vojni kapelan vlč. Milenko Majić. Na kraju mise procesija s upaljenim svijećama. Dođite i pridružite se procesiji!

Slavlje Male Gospe sutra u Slunju – Sutra, 8. rujna, na blagdan Male Gospe u župi Slunj veliko je slavlje. Jutranja misa u 8 sati. Misu u 11 sati predvodi naš biskup u miru mons. Mile Bogović.

Posebna misa je u 17 sati. Na ovu misu pozivamo roditelje s malom djecom, onom u kolicima ili u naručju. Djecu ćemo preporučiti Maloj Gospi i podijeliti blagoslov. Misu će predvoditi vlč. Šimo Božić, novoimenovani župnik u Cvitoviću i Lađevcu. Žamor,  plač i po koji vrisak male djece nikoga neće uznemiriti. Djeca su u svojoj spontanosti najbliža Božjoj dobroti i ljubavi drage Gospe. Donesite i dovedite djecu na blagoslov sutra u 17 sati. Ovaj se poziv odnosi ne samo na djecu iz Slunja nego i na djecu iz čitavog našeg kraja, od Plitvica do Cetingrada, od Vaganca do Blagaja!

070916c

Iako je jesen na vratima cvjetne površine u Slunju i dalje traže da ih pogledamo i odamo priznanje onima koji se brinu da Slunj bude ovako lijepo ukrašen

070916d

Jutros u Slunju u 9.45 sati

Pomoć progonjenim kršćanima – Mađarski ministar gospodarstva Mihaly Varga u ponedjeljak je priopćio preko mađarske agencije MTI da vlada stavlja na raspolaganje  Državnom tajništvu Svete Stolice 930 milijuna forinti (3 milijuna Eura). Ova je suma namijenjena kao pomoć prognanim kršćanima na Bliskom istoku. Mađarska je i do sada davala vize progonjenim kršćanima i pripadnicima drugih manjina koji su u opasnosti. Mađarska polazi od stanovišta da je najbolja pomoć  kršćanima u nevolji omogućiti im ostanak u njihovoj zemlji. Tako je Mađarska izgradila u iračkom gradu Erbilu školu za kršćansku djecu. Zašto Zapad na takav način ne pomaže migrantima – kaže nam zdrav razum.