Danas molitva za mir – Spomendan na 102 mučenika – Male vijesti

20 ruj

Papa Franjo danas u Asizu –  “U utorak 20.9. 2016. poći cu u Asiz na molitveni susret za mir, trideset godina nakon onog povijesnog održanog na poticaj svetog Ivana Pavla II. Pozivam župe, crkvene udruge i vjernike iz cijelog svijeta da im taj dan bude Dan molitve za mir. Mir nam je danas više no ikad potreban, u ovom ratu po cijelom svijetu. Molimo za mir. Po primjeru svetog Franje, čovjeka krotkosti i bratstva, svi smo pozvani svijetu pružiti snažno svjedočanstvo našeg zajedničkog pregnuća oko mira i pomirenja među narodima. Zato se u utorak svi ujedinimo u molitvi. Neka svatko odvoji malo vremena, koliko može, da moli za mir. Cijeli svijet, zajedno.”

IMG_20160920_073151

Antonija Butina: novo jutro u Slunju

Spomendan na 102 mučenika – Crkva se danas spominje japanskih mučenika, njih 102. Spomenimo samo neke: sv. Andrija Kim Taegon, Pavao Chong Hasang. Andrija je bio prvi svećenik Rimokatoličke crkve koji je u Koreji umro za vjeru. Rođen je 1821. godine u korejskoj plemićkoj obitelji. Njegovi roditelji obratili su se na kršćanstvo, zbog čega mu je otac ubijen. Andrija je kršten u 15. godini. Po završetku studija u Macaou i svećeničkog ređenja bio je šest godina svećenik u Shangaju. Zatim se vratio u Koreju u želji da propovijeda i evagilizira pučanstvo. No, u konfucijskoj Koreji kršćani su bili progonjeni i mučeni. Tako je, uz tisuće vjernika, u 25. godini života ubijen i sv. Andrija. Mučen je, a glava mu je odrubljena 1846. godine u Seulu. Beatificiran je 1925. godine, a 1984. papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim, zajedno s ostalim korejskim mučenicima.

200916b

Prošetali smo novim stubištem koje vodi od apoteke prema Srednjoj školi Slunj: gazište je komotno i visina optimalna tako da se s lakoćom može penjati i silaziti. Ugrađen je istarski kamen a Grad je izdvojio za ove radove blizu 300 tisuća kuna

Legalizacija ubojstva – Zakon izglasan u Belgiji (priprema se i u Holandiji) koji je 2014 protegnuo eutanaziju (smrt iz milosrđa) i na maloljetnike djeluje zastrašujuće. Podsjetimo se na ženu koja je 4 godine ležala u komi i liječnici su molili rodbinu da dozvole uzimanje organa, najednom je nakon 4 godine došla k svijesti, progovorila i počela pjevati. Mnoge su organizacije, teolozi i liječnici, bioetičari i laičke udruge tražile od belgijskog parlamenta da se zaustavi zakon i da se dalje razmišlja o tom preozbiljnom problemU. Jedan teolog je to izrekao riječoma: “Bolje da čovjek umre na rukama drugog čovjeka nego da umre od ruke drugoga čovjeka”! Tko je nama dao vlast da budemo gospodari života?

200916c

Dogovor ili razgovor u prolazu

Starije osobe: blagoslov za društvo – „Duži životni vijek nije izuzetak, teret ili izazov, već blagoslov. Starije osobe obogaćuju društvo, a njihova pozitivna i konstruktivna prisutnost u društvu je cijenjena. Oni su izvor mudrosti i veliko dobro. Kvaliteta društva, civilizacije, također se može ocijeniti po odnosu prema starijima, te mjestu koje su im odredili u zajedničkom životu“, istaknuo je nadbiskup Jurkovič dodavši kako je za Svetu Stolicu od „ključne važnosti“ da „starije osobe budu uključene u donošenje odluka o svojim životima i društvenoj integraciji“. 

MALE VIJESTI

Ukraden BMW – U ponedjeljak 18. rujna u Policijskoj postaji Duga Resa zaprimljena je prijava 41-godišnjaka da mu je nepoznati počinitelj u noći 18. rujna s parkirališta ugostiteljskog objekta u mjestu Belavići otuđio osobni automobil BMW karlovačkih registracijskih oznaka. Materijalna šteta je nekoliko desetaka tisuća kuna.

Ukradena torbica – U ponedjeljak je u policijskoj postaji Karlovac zaprimljena prijava 33-godišnjakinje: oko 1 sat u Karlovcu, gradska četvrt Zvijezda nepoznati počinitelj otuđio je torbicu koju je na trenutak ostavila na krovu osobnog vozila. U torbici se nalazio novčanik s dokumentima, bankovnim karticama i novcem te dva mobitela. Materijalna šteta je veća od 9000 kuna. Doznajemo da su mladići uhićeni i privedeni pritvorskom nadzorniku. Znamo što slijedi. Čovjek se upita: a što im je to trebalo.

Švercao meso – Jučer su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s djelatnicima Carine, na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu LičkoPetrovo Selo, na ulazu u RH, izvršili kontrolu osobnog automobila austrijske nacionalne oznake, te su kod 49-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine pronašli 9 kilograma svježeg mesa, koje on nije prijavio prije početka pregleda. Pronađeno meso je od njega privremeno oduzeto, a djelatnici Carine naplatili su mu novčanu kaznu. Rekli bi neki: koštalo ga je meso!

 

200916f

Otvorena je u ulici Braće Radić (D1) u Slunju simaptična trgovina u kojoj se mogu nabaviti i dobiti usluge vezane uz fotografiju i video: fotografiranje za dokumente, izrada fotografija, printanje, skeniranje, fotokopiranje, video snimanje, tisak teksta na majicama…Pogađate tko je otvorio ovu trgovinu! Tako je: to je Vlado Butina!

200916d

Ima ih koji još nisu nabavili drva za zimu

200916g

Suho, uvelo lišće uz Slunjčicu