Danas sv. Matej ap. – Mučeništvo je konstanta u crkvi

21 ruj

Danas crkva slavi blagdan sv. Mateja apostola i evanđrliste –

Danas je blagdan sv sv. Mateja, apostola i evanđeliste. Apostol i pisac prvoga evanđelja bio je prema predaji carinik Levi. Iz evanđelja doznajemo da ga je Isus zatekao u službi u Kafarnaumu na Genezaretskom jezeru i pozvao da ide za njim. Kao carinik, zapravo ubiratelj poreza, Židov u službi okupatora Rimljana bio je omražen od naroda kao i svi carinici. I upravo takvog carinika Isus poziva za apostola, vjerojatno je na njemu otkrio i pozitivne crte. Sam sebe imenuje Matej, a Marko ga zove Levi Alfejev. Napisao je evanđelje, predaja kaže u Judeji i to na hebrejskom (aramejskom) jeziku koje je potom prevedeno na grčki. Propovijedao je u Etiopiji gdje je mučenički završio svoj život. Relikvije mu se čuvaju u Salernu u Italiji.

210916b

U Rastokama danas: susrećemo pretežno turiste iz azijskih zemalja

Jutros je bilo prohladno ali se pojavilo sunce i podaren nam je još jedan divan dan u slunjskom kraju. Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati: trojica svećenika na oltaru. Otvoreno nebo nad našim krajem! Popularna pjesma koju rado pjevamo po našim crkvama pod naslovom “Milost” nastala je nakon što je njen autor progledao. “Bijah slijep  a sada vidim”. Imao je zdrave tjelesne  oči, nije trebao niti naočala, ali je ipak bio slijep! Tek kad je zakoraknuo u prostor milosti počeo je sagledavati svu ljepotu duhovnog svijeta. Slijepci možemo biti kad nas zaslijepe reklame, razni cirkusanti koji prodaju skupo jeftinu robu, kad se zatvorimo u svoj ego. “Milost koja sve vodi nas daje snagu i mir, oživjela je život moj: bijah slijep a sada vidim!” Zapjevajmo ovu pjesmu ili je poslušajmo na nekom CD-u. Što je još važnije otvorimo oči za duhovni svijet koji je realniji od ovoga našega.

210916c

Rastoke jutros

Otvoreno prvo katoličko sveučilište u Vijetnamu. „Ovo je veliki korak za crkvu u Vietnamu u godini jubileja“ – izjavio je biskup mons. Joseph Dinh Duc Dao. Predsjedajući ceremoniji otvaranja 14. rujna dodao je da će institut poboljšati teološku naobrazbu i kompetencije svećenika, redovnika i laika kako bi živjeli autentičnije vjeru u društvu koje se brzo razvija”.

U Meksiku ubijena dvojica svećenika – Meksička biskupska konferencija potresena je viješću o ubojstvu dvojice svećenika i traži hitnu istragu. Dvojica svećenika Alejo Nabor Jiménez Juárez i José Alfredo Suárez de la Cruz., u dobi od 28 i 50 godina, oteta su iz župnoga ureda, mučena i ubijena, a tijela su im u ponedjeljak pronađena uz cestu izvan grada Poza Rica de Hidalgo u saveznoj državi Veracruz. S njima je bio napadnut i sakristan koji je uspio pobjeći, izvijestilo je on-line izdanje španjolskog dnevnika “El Pais” a agencija Fides. Poznato je da u Meksiku ratuju karteli koji trguju s drogom i nemilosrdni su prema onome tko im se naše na putu. Mučeništvo je konstanta koja se proteže kroz svu povijest crkve, Božjeg naroda. “Ako su mene progonili i vas će progoniti!” – odzvanjaju Isusove riječi. Oni koji se ne mogu odreći Božje ljubavi  bit će stavljeni na kušnje.

Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u utorak 20. rujna pohodio je sestre bazilijanke koje su se okupile na susretu u Lovranu. Naime, poglavarice svih ženskih bazilijanskih zajednica održale su susret na kome su imale organizacijsku i duhovnu formaciju. Nadbiskup je izrazio dobrodošlicu redovnicama, ukratko im predstavio Riječku nadbiskupiju te im zaželio rast u zvanjima. Predstavnice sestara darovale su riječkom nadbiskupu sliku – repliku ikone Svete obitelji sv. Bazilija Velikog. Tijekom boravka u Lovranu slobodno vrijeme iskoristile su za posjet svetištu majke Božje Trsatske.

Stipendiranje učenika – Ministarstvo obrta i poduzetništva objavilo je javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ čiji je cilj povećati interes mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.