Uklanjanje križa iz javnosti – Hajka na Blanku Vlašić

24 ruj

Nakon što su poveli kampanju ukanjanja križa iz škola, laički talibani oborili su se na Marinu Nelesso, novinarku i špikericu Tg1. Njezina krivnja? Stavila je oko vrata lančić s križem. “Vjera je privatna stvar” grmio je jedan taliban laicizma ponavljajući otrcane fraze. “Ovo je javna i laička televizija a na vatikanska” napisao je na Twitteru jedan radikalac koji vodi Uniju racionalnih ateista (bezbožnika) Silvio Viale. Doista treba veliki napor dokučiti odakle tolika arogancija zbog pokazivanja u javnosti simbola ljubavi i civilizacije kao što je križ. Ako želimo ostati u prostoru stroge legalnosti, treba podsjetiti na presudu Suda u Strassburgu 2011. godine koji je najširom većinom oslobodio Italiju od optužbe kršenja ljudskih prava zbog izlaganja raspela u školske učionice. Ili naslov knjige velikog filozofa Benedetta “Križ – Zašto ne smijemo reći da smo kršćani?” Ili riječi židovske spisateljice Natalije Gizburg: “Ne skidajte ovo raspelo. Uvijek je tu bilo”. Križ je znak ljudske patnje, samoće umiranja, nepravde. Ne poznam drugi znak koji daje tako snažni smisao našoj sudbini. Raspelo je dio povijesti čovječanstva”. (prema portalu Famiglia cristiana”)

Dodajmo da svuda ima laicističkih talibana koji bi uklonili iz javnosti svaku riječ i simbol koji podsjeća na vjeru i vjernike, pogotovo katoličku crkvu. Mogu li takvi zaustaviti “hodočasnike zvijezda” u njivom usponu prema izvoru Ljubavi? “Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Kristove: ni dubina, ni visina, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost, ni budućnost ni ikoji drugi stvor”. Samo njihovo agresivno vikanje može smutiti neupućene. Kao što je komunizam ostavio pustoš u srcima ljudi koje je zarobio, tako i današnji totalitarci proglašavaju svoju “religiju” jedino ispravnom, humanom, prosvjetiteljskom a ustvari je praznina, pustoš, mrak. Mudrost križa izvlači nas iz ralja besmisla, praznine, oholosti.

Neki naši “lijevi” novinari izlili su žuč na Blanku Vlašić koja je kriva zato jer je javno iznijela svoj vjernički stav. Izvlače iz povijesti tamne strane crkve. Crkva nije savršeno društvo. Ona je u hodu prema spasenju. Ne zaboravimo da su crkvu razarali iznutra i izvana. Ulazili su u njene strukture da bi je ocrnili i razarali. Ona je ostajala ranjena, očerupana ali se neprestano dizala jer ona nije samo ljudska organizacija. Ona nosi modrice progona, ona je pribijana na križ sramote ali se dizala. Koliko god to nekima zvučalo neuvjerljivo raspeti i uskrsli Gospodin jamac je njenog hoda kroz mrak ljudske povijesti.

240916e

240916abc

 

Čitajte GK  a vi djeco čitajte MAK (karikatura iz GK)