200 godina župe Široka Kula

25 ruj

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predslavio je 25. rujna misno slavlje povodom 200. obljetnice župe sv. Mateja apostola iz Široke Kule. Tom prilikom održana je praizvedba Ličke pučke mise u izvedbi župnog zbora Rijeka Milosti pojačanih zborom Angelus iz Zagreba a pod ravnanjem Paule Fabinger Orešković. Misno slavlje okupilo je brojne Širokokuljane iz domovine i inozemstva a suslavili su mjesni župnik Luka Blažević i vlč. Mišel Grgurić.

kula2_131013[1]

Župa Široka Kula nalazi se uz cestu koja vodi od Korenice preko Ljubova do Ličkog Osika. Prije Ličkog Osika primjeti se mala crkva izgrađena 1999. Sudbina ove župe tipični je primjer stradavanja Hrvata. Partizani su pobili u ratu i poraću velik broj ljudi a 1948. razorili župnu crkvu sv. Mateja apostola. Desetkovano stanovništvo koje je ostalo na svojim ognjištima trpjelo je teror. Crkvu nisu mogli obnoviti jer komunistička vlast to nije dopuštala. Drugi pokolj dogodio se 1991. Župa je okupirana kao i Lički Osik. Željeznička pruga bila je demarkaciona linija od 1991. do 1995. Pobunjeni su Srbi sa svojim ortacima iz Srbije izvršili 1991, stravični pokolj nad ovim bespomoćnim ljudima. Najveći pokolj zlikovci su izvršili 13. listopada 1991. kada su ubili 8 Hrvata, a pokolj se nastavio i idućih dana, kada su ubili još 32 osobe. Među njima je i djevojčica od 13 godina, 17-godišnji dječak, cijela peteročlana obitelj te mnoštvo starijih osoba. U selu Bukovcu ubili su 7 Hrvata. Rane su još svježe i narod se sjeća i oplakuje svoje najdraže koji su 1991. mučeni i ubijeni.

Uoči zaštitnika župe predstavljena je knjiga “200 godine župe sv. Mateja apostola” koja obrađuje povijest ove župe. Jedna zanimljivost: u katastrofi broda “Titanik” među 31 Hrvata koji su se utopili bilo je 15 Ličana a među njima 8 mještana Široke Kule.