Pripreme za Šušnjaru u nedjelju 2. listopada u 14 sati: ovaj put blagoslov motora! – U Drežniku jedna osoba teško povrijeđena u prometu

30 ruj

Danas smo posjetili kapelu sv. Mihovila u Šušnjari /u šumi između Nikšića i Pavlovca/. Makadam cesta odvaja se od D1 i uspinje se prema kapeli skrivenoj u šumi. Upravo ova padina bila je nekada prekrivena vinogradima. Od ubranog grožđa ovdje se proizvodilo vino poznato kao “šušnjarac”. Sad je to nisko raslinje i bujad s pokojim grmom i većim stablom. Gradnja kapele vrlo je zanimljiva. U jesen, kad je bila berba grožđa, orila se ovdje pjesma. Berači su osjetili potrebu da se ovdje izgradi kapela u kojoj bi zahvalili Bogu za plodove zemlje. Ovdje je ime Mile, Mihovil, Mijat, Mića, Mijo bilo vrlo popularno (a ostalo je do danas). Stoga je bilo najlogičnije da se izgradi kapela sv. Mihovila, pogotovo kad se oko sv. Mihovila (29. rujna) bere grožđe. Prvi put kapelu spominje župnik Mihovil (Mijat) Radočaj 1768. godine.

Kapela je obnovljena uoči prošlogodišnjeg slavlja sv. Mihovila i izgrađena nadstrešnica za misno slavlje na otvorenom. Dobri ljudi očistili su okoliš kapele ovih dana. Pokošena je trava i prostor može primiti nekoliko tisuća ljudi. Ovdje nema električne rasvjete. Misno slavlje počinje u nedjelju 2. listopada u 14 sati a predvodit će ga biskup u miru mons. Mile Bogović. Očekujemo dolazaka i naših motorista (bikera),  članova slunjskog “Poskoka” a dobro su došli i svi koji su članovi drugih klubova ili su jednostavno zaljubljenici u motore.

3009161b

Obnovljena kapela u Šušnjari

3009161c

Uz kapelu nadstrešnica za misno slavlje na otvorenom

3009161d

Nadstrešnica

3009161e

Kapela okružena zelenilom

3009161f

 

3009161g

 

3009161h

Novost ove godine na Šušnjari: blagoslov motora! Ovaj će se put pojaviti članovi slunjskog motokluba “Poskok” ali se pozivaju i svi zaljubljenici u motore. Zazvat ćemo moćni zagovor sv. Mihovila! Pripremamo i gulaš prvenstveno za goste. Na Udbini svake godine bikeri donose kamenje koje će se ugraditi u “zid sjećanja” na stratišta u raznim dijelovima Hrvatske

3009161i

Slunjski “poskoci” poznati su ne samo po spretnoj vožnji i takmičenjima nego i po humanosti

Teško povrijeđen u prometu – Danas oko podne slunjska policija s upaljenim rotirkama i sirenom odjurila je iz Slunja prema Plitvicama. Nije bilo teško pogoditi da se radi o prometnoj nesreći. Doznajemo iz pouzdanih izvora da se nesreća dogodila na lokalnoj cesti od Sadilovca prema Drežniku. Muškarac M.P. iz Drežnika sam je bio i vozilu, sletio je s ceste i udario u električni stup te je teško povrijeđen. Kola hitne pomoći odvezla su ga u karlovačku bolnicu. Doznajemo da je izvan životne opasnosti. Slijedi policijsko izvješće nakon očevida koji će utvrditi uzrok nesreće. Nakon što je jučer pokopan u Drežniku mladi čovjek Mišo Štefanac koji je stradao na gradilištu, ova duga nesreća malo nas sve zabrinjava.