Dan katoličke škole u Rijeci – Biciklom Zagreb – Ogulin

5 lis

Dan katoličke škole u Rijeci – Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ u Rijeci, 3. listopada na spomendan Anđela čuvara proslavila je Dan škole. Misu je u velikoj dvorani, koju su ispunili učenice, učenici i njihovi roditelji, predvodio duhovnik o. Marko Stipetić.

Iz evanđelja o milosrdnom samaritancu, o. Stipetić je malenima i njihovim roditeljima govorio o nužnosti milosrđa i nužnosti života u ljubavi jedni prema drugima. Djeca su i sama sudjelovala u propovijedi odgovarajući na pitanja propovjednika i navodeći niz primjera kako biti dobar i milosrdan.

Nakon mise okupljene je pozdravila i ravnateljica s. Maja Dolenec zaželjevši svima ugodan i uspješan boravak u školi. Djeca, učenice i učenici, nakon mise izveli su niz recitacija i glazbenih točaka koje su sa svojim učiteljicama i učiteljima pripremili za roditelje. Nakon navršenih godinu dana rada i na početku druge nastavne godine, riječku katoličku osnovnu školu upisala je druga generacija prvašića. Njih 40 je, kao i prošle godine, podijeljeno u dva razredna odjeljenja

051016c

Jutros u Slunju

Biciklijada u čast bl. A. Stepinca od Zagreba do Ogulina – Drugu godinu za redom članovi Biciklističkog kluba Frankopan iz Ogulina uz potporu obje ogulinske župe, Sv. Križa i bl. A. Stepinca održali su biciklijadu posvećenu hrvatskom blaženiku i zagrebačkom kardinalu Alojziju Stepincu od njegova groba u zagrebačkoj katedrali preko mjesta rođenja i zatočeništva Krašića, pa do Ogulina odnosno mlađe ogulinske župe posvećene budućem hrvatskom svecu. Ovu je crkvu upravo u nedjelju posvetio biskup Križić.
Ogulinski biciklisti krenuli su u nedjelju 2. listopada na biciklijadu u ranim jutarnjim satima ispred župne crkve sv. Križa gdje ih je blagoslovio župnik župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić. Zatim su se odvezli do zagrebačke prvostolnice te su na zagrebačkom Kaptolu nakon kraće molitve u Stepinčevoj katedrali zapalili lampion te krenuli uz kišovito vrijeme u pravcu Krašića. Nakon molitve kod spomenika Stepincu u Krašiću krenuli su u pravcu Ogulina te su provezli 130 km dugu dionicu. 11 biciklista uz dva člana iz Svete Nedelje i Samobora drugu su godinu za redom odvezli rutu u čast hrvatskog blaženika. Nakon što su dvije godine vozili utrku od Rijeke i Ogulina do Banja Luke u čast obljetnice posjeta pape Ivana Pavla II. Banja Luci, i biciklijadom posvećenoj spomendanu Alojzija Stepinca, ogulinski su biciklisti pokazali da sport i vjera mogu ići zajedno. Pogodit ćete: duša ovog pothvata je Zvonko Ranogajec, novinar, športaš, planinar uz… odgovornu službu ravnatelja škole.

051016d

Jutros u Slunju

051016e

Jutros u Slunju

Marko Matešić u bogosloviji u Rijeci – Marko Matešić iz Slunja, sin Mije Matešić i Kate r. Paulić, rođen 1997. odlučio se za svećenički poziv. Marko je ministrant u slunjskoj crkvi od trećeg razreda. U Slunju je završio osnovnu a onda i srednju školu. Na kraju protekle školske godine uputio je molbu Teologiji u Rijeci i gospićko-senjskom biskupu. Primljen je i počela je akademska godina Marko će imati dobre uvjete za studij i formaciju za dinamično svećeničko zvanje.

KRATKE VIJESTI:

Krađe i provale – Tužni smo zbog više krađa i razbojništava u slunjskom kraju. Tako su razbojnici provalili u kuću J.B. u Pavlovcu i odnijeli mu svu ušteđevinu. Taj skromni čovjek živi od žuljeva svojih ruku nije to zaslužio. Razbojnici su iskoristili njegovu odsutnost i bešćutno provalili u kuću i opljačkali ga.

Druga provala je u trgovinu u G. Taborištu. Nepoznati počinitelj provalio u trgovinu u Ribarskoj. Otuđio je cigarete, novac i bezalkoholno piće. Materijalna šteta veća je od 14.000 kuna.
Treće i najgrublje razbojništvo dogodilo se u trgovini u Kremenu. Razbojnik se poslužio nožem i uplašenoj trgovkinji zaprijetio te joj nanio porezotinu.  Doznajemo da su neki osumnjičeni uhićeni u blizini Karlovca.