Spomendan pape Ivana Dobrog – Krštenje sedmog djeteta – Kišovito i hladno – Preminule Ane Katić i Kate Puškarić

11 lis

Danas se crkva spominje Bl. pape Ivana XXIII., koji je još za života bio prozvan Papa Dobri. Svojom spontanošću, dobrotom, jednostavnošću i duhovitošću, osvojio je cijeli svijet.  Pokrenuo je Drugi Vatikanski sabor koji je unio u crkvu novi duh. Nastale su promjene koje su crkvu približile suvremenom svijetu. Zaživio je i ekumenizam. 

111016b

Jutros u Rastokama: jesen se svuda primijeti

Krštenje sedmog djeteta obitelji Prgomet – Krštenje sedmog djeteta u obitelji zaslužuje posebnu pažnju. A gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić  9. listopada u Gračacu u prepunoj samostanskoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja krstio je malenu Luciju, sedmo dijete u obitelji Prgomet. Župa Gračac nakon Domovinskog rata primila je brojne izbjeglice iz raznih krajeva Hrvatske i BiH. Oni nisu došli u Gračac svojom voljom nego ih je mržnja prognala s ognjišta koja su ostala razrušena. U ovom lijepom mjestu, križanju puteva, sedmero djece obitelji Prgomet provest će djetinjstvo i rasti u znanju i mudrosti. Ovaj veliki događaj, krštenje male Lucije, nije radost samo za njezine roditelje i rodbinu, već i za cijelu župnu zajednicu u Gračacu ali i za sav kršćanski puk koji je postao bogatiji za jednog člana. 

gracac krstenj7dijete

Obitelj Prgomet s biskupom i župnikom (snimak sa biskupijskih stranica)

Danas zasjedanje HBK – Redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, održat će se od 11. do 13. listopada u Zagrebu, u sjedištu HBK. Zasjedanje počinje danas u 11 sati. Početak zasjedanja otvoren je za medije. 

111016c

Jutros u 9.20 u Slunju

Jutros je kišovito u slunjsko-plitvičkom kraju. Tipični jesenski dan. Temperatura je plus 5 stupnjeva ali je zrak vlažan pa je osjećaj hladnoće veći. Prošetali smo jutros po Rastokama i Slunju, bolje rečeno provozali se. Zabilježili smo nekoliko detalja iz naše svakodnevnice. Ugodno je u zagrijanoj prostoriji.

111016d

U Slunju jutros

NAŠI POKOJNI:

                    †

Preminula je ANE KATIĆ r. Radočaj iz Slunja, Plitvićka 13. Ane je rođena 1936. Vjenčala se s Milom Katić 09.01.1964. te je s njim podigla sinove Josipa-Nenada i Marijana. Bila je revna kršćanka, redovito sudjelovala u misama, pobožnostima. Bila je tužna zbog ravnodušnosti drugih prema Božjoj ljubavi. Njezin nećak je vlč. Nikola Turkalj biskupijski ekonom. Počast ukopa bit će joj iskazana u srijedu 12. listopada u 16 sati. Za njom tuguju sinovi Marijan i Nenad s obiteljima, unučad i brojna rodbina 

111016e

Ane Katić (1940-2016)

Preminula je u 88. godini života KATARINA PUŠKARIĆ iz D. Kremena 103. Bit će pokopana na groblju u Cvitoviću u utorak 11. listopada u 15 sati. Za njom žale nećaci i nećakinje.