Sestre dominikanke u Slunju (video)

15 lis

Danas su posjetile Slunj sestre dominikanke. Tko su sestre dominikanke? Sestre dominikanke u Dalmaciji reorganizirao je dominikanac o. Anđeo Miškov: ujedinio je sestre i za sjedište dalmatinske provincije izabrao Korčulu 1905. godine. Blagoslovljena je iste godine zgrada novicijata i zgrada zavoda i kongregacija sestara dominikanki krenula je s geslom koje i danas nose: Bogu, redu i narodu! Njihovi su samostani-kuće po Hrvatskoj. Na Korčuli je samostan Anđela čuvara zaživio 1905. godine kao kuća matica. Zatim su samostani-kuće u Šibeniku, u Splitu (tri kuće), u Zagrebu (tri kuće), u Dubrovniku (dvije kuće), u Vela Luci, Virju, Pregradi, Orebiću, Subotici. U iseljeništvu rade u Hamburgu i Montrealu. Sestre vode dječje vrtiće, katehiziraju  po školama, rade u pastoralu nekih župa. Zajednica broji oko 120 sestara.

1510161b

U Rastokama

Sestre su se okupile ovih dana na Pliticama u Pastoralnom centru na duhovnoj obnovi i proslavile su Dan svoje zajednice.  Okupilo ih se više od 40. Danas su posjetile Slunj. S njima je vrhovna glavarica s. Katarina Maglica i s. Jaka Vuco, zamjenica i prva savjetnica te naša Slunjanka sestra Veronika Petrović. Pogledale su Rastoke, mali prostor gdje su priroda i čovjek u divnoj suradnji i suživotu. Prošle su kroz Donje i Gornje Rastoke, vidjele mlin-vodenicu obitelji Holjevac, divile se slapovima i slapićima koji huče, žubore i poskakuju…Nekima je ovo prvi susret s ovim čudom. Usprkos kiši prošetale su do župne crkve. U župskoj dvorani grupa vjernika ih je dočekala i počastila kolačima, pićem i kavom. Župnik ih je informirao o povijesti ovog kraja, križu prognstva i povratku u razorene kuće. Dvije su sestre, s. Amalija i s. Mihaela, 1991. godine s grupom vjernika pretrpjele poniženja i maltretiranja u Korenici, javni linč. Ovo samo govori da sestre žive s narodom u radosti i nošenju križa.

U slunjskoj crkvi sestre su otpjevale zvonkim glasovima Salve regina i još nekoliko pjesma uz molitvu. Iako mokrih nogu napustile su Slunj s mnogo ugodnih dojmova. Ove drage sestre rade tiho. Bez njih bi naša crkva bila osiromašena. Ponosni smo na njih i njihov tihi rad. Bog ih blagoslovio!

1510161c

U Rastokama

1510161d

U rastočkom mlinu

1510161e

U Rastokama

1510161f

Sestra-leptir