Danas sestre uršulinke slave – Preminuo Milan Kalić – Kratke vijesti

21 lis

Rijetko je koja svetica poput sv. Uršule stekla toliku popularnost. Živjela je u 5. stoljeću pa se pojedinosti o njenom životu gube u mraku prošlosti isprepletene elementima legendi. U srednjem vijeku nastale su brojne bratovštine sv. Uršule, kojima su članovi bili čak biskupi i kraljevi, a u 16. stoljeću sv. Anđela Merici osnovala je red koji je stavila pod zaštitu sv. Uršule, poznate uršulinke koje i dan danas tako revno djeluju, osobito na području odgoja. Sestre uršulinke djeluju i u Hrvatskoj. Provincijalat ss. uršulinki nalazi se u Zagrebu, Vončinina 1/1 a imaju samostane u Varaždinu, Rovinju, Sl. Brodu, Zenici…

dr. sc. Robin Harris o Stepincu – Prva cjelovita knjiga o Stepinčevu životu i vremenu na engleskome jeziku pod naslovom „Stepinac – His Life and Times”, autora dr. sc. Robina Harrisa, predstavljena je 21. listopada 2016. na Hrvatskome katoličkome sveučilištu u Zagrebu. O knjizi i okolnostima njezina nastanka govorili su rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić, povjesničar prof. dr. sc. Jure Krišto i sam autor dr. sc. Robin Harris, a program je moderirao dr. sc. Stijepo Bartulica. Komunistička propaganda ostavila je o Stepincu krivotvorine koje se uporno ponavljaju. Ovaj je put o Stepincu progovorio Englez koji nije opterećen komunističkom ideologijom.

Papa Franjo na Svisvete u Malmo-eu – Papa Franjo proslavit će svetkovinu Sviju Svetih službom Božjom na nogometnom stadionu u Malomo-eu. Na zadnji dan svog putovanja u Švedsku u spomen na 500 godina reformacije susrest će se time s katoličkom dijasporom Skandinavije.

211016a

U Rastokama jutros oko 10 sati

Nastavlja se i dalje tmurno i kišovito vrijeme. Tako je i jutros oblačno, vlažno i prohladno. Ipak, mnogi će danas nakon radnog vremena posvetiti pažnju svojima milima i dragima, svojoj obitelji. Neki će napustiti gradove i posjetiti stare roditelje negdje na selu.

Danas se nastavlja tečaj za brak u župnoj dvorani u Slunju u 19 sati. Mladencima će govoriti preč. Richard Pavlić. Prije toga u 18 sati je misa s prethodnim moljenjem krunice. 

211016c

Turistima iz azijskih zemalja svako je godišnje doba a onda i svako vrijeme simpatično

211016b

Sv. Valentin u jesen

KRATKE VIJESTI:

Razbojstvo u Karlovcu – Jučer oko 9.40 sati u gradskoj četvrti Zvijezda u Karlovcu nepoznati muškarac ušao je u poslovnicu za otkup zlata i uz prijetnju vatrenim oružjem od 29-godišnje zaposlenice otuđio novac i zlato. Materijalna šteta veća je od 15.000 kuna. –  javlja PU karlovačka

Prometna u Pećanima – Jučer u 5.50 sati na državnoj cesti 01, u mjestu Pećani, općina Udbina, dogodila se prometna nesreća do koje je došlo kada je 35-godišnjak iz Tušilovića, upravljajući skupom vozila (teretno vozilo s priključnim vozilom) zagrebačke registracijske oznake, iz smjera Korenice u smjeru Udbine, zbog nekretanja sredinom obilježene prometne trake, desnim kotačima izašao van kolnika, zbog čega je izgubio nadzor nad vozilom i udario u prometni znak i zaštitnu metalnu ogradu, nakon čega se prevrnuo i sletio van kolnika u provaliju. U prometnoj nesreći vozač teretnog vozila je teško ozlijeđen, te je zadržan na liječenju u OB Gospić.

 

                      †

Preminuo je jutros MILAN KALIĆ iz Slunja. Milan je rođen 1938. Sa suprugom Marijom podigao je dvije kćeri: Katu i Jelkicu. Živio je u Slunju. Bit će pokopan u rodnom Cetingradu sutra 22. listopada u 14 sati. Za njim tuguju supruga Marija, kćerke Kate i Jelčica te unučad Aleksandra, Ivona, Milana, Nikola i Dorijan

211016