Maribor: komemoracija žrtava komunističkog režima

24 lis

U organizaciji Hrvatske katoličke misije Blaženi Alojzije Stepinac iz Maribora i ove je  godine na Misijsku nedjelju, 23. listopada, slavljena misa zadušnica za žrtve komunizma. Ova je komemoracija priređena na Dan sjećanja i molitve na mariborskom groblju Dobrava, u blizini šume Tezno gdje je nakon Drugog svjetskog rata 1945. poubijano od strane partizansko-komunističke vojske i vlasti više tisuća civila i vojnika među kojima je bilo najviše pripadnika hrvatskog naroda a mnogo ih je i iz slunjskog kraja.
Misu je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Uime organizatora nazočne je pozdravio dr. Ivan Dodlek.

U četvrtak 27. listopada prema Mariboru kreće grupa Slunjana (u grupi je i župnik) koji će se pridružiti iskazivanju počasti žrtvama poubijanih Hrvata u Hudoj jami. Pronađeni su ostaci 700 žrtava koje će biti dolično pokopane blizu šume Tezno kod Maribora.

Slikovni rezultat za huda jama

Zastrašujući snimak žrtava u Hudoj jami

Ubijen svećenik u Kongu – Jedan je svećenik ubijen na jugu Demokratske Republike Kongo. Radi se o don Josephu Milimbi Nguli, 52 godine, vikar župe Sv. Martina u općini Katumba, u Lumumbashi, glavnom gradu provincije Katanga. U noći sa 21. na 22. listopad nepoznati su ga presreli kad je ulazio u kuću. Pogođen je u trbuh iz kalašnjikova.