Danas spomen kraljice Katarine Kotromanić – Osuđen M. Tepavac

25 lis

Danas je spomendan blažene Katarine Kotromanić. Kraljica Katarina Kotromanić, u puku poznata kao posljednja bosanska kraljica, dolazi iz humske velikaške obitelji iz Hercegovine Kosače. Otac joj je bio Stjepan Vukčić Kosača. Nakon turskog osvajanja Bosne 1463.  sklonila se kod Fojnice a zatim na Kupresu. Odavde se pred turskim prodorima preko Konjica povukla do Stona i Dubrovnika. Iz Dubrovnika je otišla u Rim gdje je radila na oslobađanju svoje zemlje. Umrla je 25. listopada 1478. u Rimu. Njezino tijelo položeno je na počasno mjesto u bazilici Santa Maria in Aracoeli. Proglašena je blaženom. Njezina djeca, koja su dospjela u tursko zarobljeništvo, poturčena su što joj je donosilo neopisvu bol. Život ove blaženice pun je udaraca, križeva i patnje koje je ova hrabra žena nosila s vjerom.

251016b

Na oglasnoj ploči osmrtnice privlače najveću pažnju

251016c

U prolazu

251016f

Danas oko podne snimili smo leptira u župnom vrtu: to je znak da je vrijeme ugodno

Danas pomalo oblačno ali je relativno toplo. Jedan tipični jesenski dan. Lišće koje ubrzano pada podsjeća nas na prolaznost. “Čovjekov je život ko cvijetak na njivi: jedva ga dotakne vjetar i već ga nema, ne pamti ga više ni mjesto njegovo” – kaže psalmista.

251016e

Rastoke danas na trenutak puste a onda dođu grupe.

251016g

Ove jeseni skupljali smo također plodove zemlje za naše sjemenište. U četvrtak 27. listopada dolazi kamion koji će odvesti skupljene plodove po župama Slunjskog dekanata (na slici skupljeni plodovi u Slunju)

251016h

Kod Moćanova mosra na Slunjčici danas oko 14 sati

Đuro Tepavac osuđen na devet godina zatvora – Događaj nas vraća u 1992. godinu. Slunjski kraj je okupiran. Hrvatsko stanovništvo povlačilo se pred do zubi naoružanim agresorom koji je palio, ubijao i etnički čistio okupirani prostor. U Slunj su ušli 16. studenog 1991. tenkovi JNA i paravojne srpske formacije. Hrvati koji su se usudili ostati u svojim kućama, radi se uglavnom o starijim osobama, bili su izloženi neviđenom teroru. Bili su označeni vrpcama oko rukava! Tako su Milan i Ana Kovačević zaklani u svojoj kući 23.01.1992. Ubijani su mještani u selima Furjan, Lađevačko Selište…Dana 16.02.1992. ubijeni su Ivan Štefanac zvani Cajac i Milan Savić. Ubio ih je Đuro Tepavac na ulici u sumrak spomenutog dana. On se tobože prijavio tadašnjim “vlastima” i bio je par dana u zatvoru u Vojniću ali je pušten. Danas ima 66 godina i živi u Srbiji. Karlovački županijski sud osudio ga je ovih dana na devet godina zatvora. Ključni svjedok bio je Vlado Strika koji je očevidac i pukim slučajem ostao je na životu. Zločini počinjeni u slunjskom kraju za vrijeme okupacije još nisu rasvijetljeni i ubojice nisu došli pred lice pravde. Pravda je spora ali dostižna. Savršenog zločina nema i kad-tad pravda će pokucati na vrata ubojica. 

Krađa video-kamera – Zapela nam je za oko mala policijska vijest od 23. listopada koja kaže: “Jučer je u Policijskoj postaji Ogulin od odgovorne osobe trgovačkog društva iz Zagreba zaprimljena prijava da je u razdoblju od 7. rujna do 22. listopada nepoznati počinitelj kod Ogulina, sa zelenog mosta koji služi za prijelaz životinja, otuđio četiri nadzorne kamere. Materijalna šteta veća je od 14.000 kuna.” Što sve nekima ne padne na pamet! Nekada su žandari kradljivca vodili kroz selo s natpisom “kradljivac”. Bile su to male krađe na pr kokoš!