Danas srijemski mučenik Demetrije – Preminula Jelena Mateša –

26 lis

Danas je spomendan sv. Demetrija, đakona i mučenika, rođenog u Sirmiju, današnjoj Srijemskoj Mitrovici, u obitelji viših vojnih časnika koje je i sam slijedio u zvanju. Kao đakon, naviještao je Evanđelje zbog kojega je najvjerojatnije u vrijeme cara Maksimilijana između 286. i 305. podnio mučeništvo. U njegovu rodnom kraju odmah su ga počeli štovati, a kad je Atila razorio Sirmij 441. štovanje sv. Demetrija prenijelo se u grad Solun kojemu je postao i zaštitnikom. Posebice su ga štovali pojedini bizantski carevi koji su ga uzimali za svoga zaštitnika, stavljali njegov lik na kovani novac i nosili njegovo ime. I naš je kralj Zvonimir još imao ime Dmitar, što dolazi od imena Demetrios, preko Dimitrij, a odatle je došlo i ime Mitar. Po tomu se i Sirmij prozvao Mitrovicom, Srijemskom Mitrovicom.

261016a

Slunj: Koreanke strpljivo čekaju autobus

 

261016b

Korana danas oko 10 sati

 

261016c

Slunjčica u jesenskom izdanju

261016e

Obitelj dugogodišnjeg vjeroučitelja u slunjskoj Srednjoj školi Jurice Tomljanovića posjetila je danas Slunj

Pokraden 65-godišnjak u Cetingradu – Jučer oko 14.30 sati na području Cetingrada više nepoznatih osoba iskoristile su nepažnju 65-godišnjaka i iz kuće mu otuđili novac. U tijeku je kriminalističko istraživanje. Ovaj slučaj govori da su osobe starije životne dobi meta raznih kradljivaca. Prevaranti koriste razne tehnike: nekad se predstave kao trgovci, službenici banke, stručnjaci za alternativnu medicinu…Koriste ukazano  povjerenje i gledaju što bi u stanu-kući ukrali koristeći nepažnju domaćina. Ponekad glume slijepca, gluhonijemog, nekad su stradali u potresu, požaru…

U Drežniku oštećen grob – Još jedno oskvrnuće groba u slunjskom kraju dogodilo se u razdoblju od 24. do 25. listopada. Nepoznati počinitelj je na mjesnom groblju na području Drežnik Grada, općina Rakovica, oštetio nadgrobni spomenik vlasništvo 49-godišnjakinje. Materijalna šteta veća je od 9000 kuna. Javlja PU karlovačka.

Lažna uzbuna – Jedan je mladić u Kuterovu 22. listopada  2016. godine oko 17 sati u drvarnici obiteljske kuće u Kuterevu postavio i aktivirao ručnu bombu, nakon čega je posredstvom druge osobe lažno obavijestio policiju da je nepoznati počinitelj postavio ručnu bombu u drvarnici obiteljske kuće. On je uhićen i doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske. Slijedi kaznena prijava. Nije se dobro igrati s policijom!

                   †

Preminula je u  81. godini života JELENA MATEŠA iz Glinskog Vrela 170. Pogreb danas 26. listopada u 15 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žali sin Mile, kćerka Anka s obiteljima te rodbina