Huda jama- nijemi svjedok ljudske patnje i demonske mržnje – Pokop 726 žrtava 27. listopada kod Maribora

26 lis

Huda jama jedno je od masovnih stratišta u kojem su likvidarine tisuće bespomoćnih ljudi bez suda i presude. U rudniku je slovenska državna komisija pronašla 726 ubijenih. Međutim, to je samo dio žrtava. Slovesnski publicist Roman Leljak napisao je knjigu “Huda jama – strogo čuvana tajna” 2015.  godine.  On je vrlo dobro upućen u tajnu ovog stravičnog stratišta. On pretpostavlja da u dubljim dijelovima rudnika ima još 2.300 tijela žrtava. Ovih 726 tijela nađeno je na 15 metara dubine rudnika. Među žrtvama je 10% žena. O tome svjedoče pletenice koje su pronađene. Žrtve su dovođene od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. Među žrtvama su ljudi, žene pa čak i djeca iz Hrvatske i BiH pa tako i iz slunjskog kraja. Ne samo vojska nego je i narod je bježao pred komunističkom diktaturom staljinističkog tipa.

»Vidi se da su leševi bili vezani žicom, a mnogima su i smrskane glave, što upozorava da su neki bili ubijeni na okrutan način. Tijela su žrtava mumificirana, jer su u toj rudarskoj jami, koja je bila zatrpana s 400 kubičnih metara zemlje, postojali uvjeti za to, budući da je bio zapriječen dovod zraka«, kaže Zdravko Brečko koji živi u tom mjestu. Još jedan otkriveni partizanski zločin, koji je bio s uspjehom prikrivan punih 66 godina, šokirao je slovensku javnost. Mještani sela Hude Jame, gdje je rudnik sa zatrpanim žrtvama, nerado govore o njemu.

Mještani Hude Jame, dok je trajao dovoz i likvidacija zarobljenika, nisu smjeli izići iz svojih kuća. Kažu da su zarobljeni hrvatski vojnici dovedeni pješice, a oni iz Kranja i Slovenj Gradeca kamionima.

»Pri ulasku u jamu zarobljenici su morali kleknuti, a zatim su dobili udarac rudarskim krampom po glavi. Njihova su tjelesa bila poredana u jami, a među njima je bilo i žena«, iznosi pojedinosti zločina lokalni Novi tjednik.

Moramo odati priznanje slovenskoj vladi koja ovaj mučni posao iskapanja žrtava i doličnog pokapanje radi profesionalno i s dignitetom.

Slikovni rezultat za huda jama

Pletenice žena i djevojaka pronađene u Hudoj jami (Barbarin rog)

U četvrtak 27. listopada ove će pronađene žrtve biti ljudski pokopane kod Maribora na posebno uređenom groblju. Iz Hrvatske se sprema na odlazak u Maribor velik broj ljudi. Iz Slunja kreće u 6 sati grupa Slunjana prema Mariboru. Prolit će suzu i šapnuti tihu molitvu. Bože, daj da naše žrtve budu na spasenje i zlim ljudima!