Počast žrtvama u Mariboru: počast odala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i ostali državni vrh

27 lis

Jutros u 6 sati krenula je grupa Slunjana prema Mariboru u želji da se pridruže mnogima u odavanju počasti žrtavama stratišta poznatog kao Huda jama. Blizu 800 tjelesa izvađeno je iz napuštenog rudnika Barbarin Rog u koji su Titovi partizani 1945. bacili oko 3000 uglavnom hrvatskih razoružanih vojnika, među njima oko10% žena. Slovenska Vlada iskopala je žrtve i želi im dati dostojno mjesto na memorijalnom groblju Tezno. Vidjeli smo mnoge ugledne ljude iz politike i kulture iz Hrvatske te obični puk.

Oko 11 sati stigla je predsjednica RH  Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji slovenskog predsjednika Pahora koja je polažući vijenac rekla: “Došla sam se pokloniti svim Hrvatima i drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet, a danas je dan kad ih se sjećamo u miru i s dostojanstvom. Povijesna istina se mora utvrditi jer ona je zalog za budućnost”  

U 14 sati slavljena je misa u mariborskoj katedrali za žrtve a u 16 sati pohranjeni su posmrtni ostaci oko 800 žrtava u zajedničku grobnicu. Prisutan je bio hrvatski državni vrh što je dobar znak. Naime, slovenska strana ne zna što učiniti sa posmrtnim ostacima hrvatskih žrtava pronađenim u masovnim grobnicama kojih je nekoliko stotina u Sloveniji. Očekujemo da će hrvatska vlada biti na takvoj civilizacijskoj razini da žrtve prepozna, prihvati i dogovore sa slovenskom vladom dolično mjesto gdje će počivati.  

271016b

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dala je počast žrtvama danas u 11 sati u Mariboru

 

271016f

Grupa iz Vrlike došla je pomoliti se za svoje ubijene u Hudoj jami

271016c

Grupa Slunjana danas u Mariboru u Teznom

271016e

Jedna od mnogih grupa koja je donijela svijeće svojim milima i dragima ubijenim u Hudoj jami

271016d

Bili su prisutni i neki umirovljeni generali HV

271016h

Slunjani mole pred kostima žrtava

271016g

U ovu će grobnicu biti pokopane žrtve iz Hude jame (Barbarin Rog)

maribor_dobrava18-271016

Izjava Komisije za pravdu i mir slovenske BK –  U povodu prijenosa i ukopa posmrtnih ostataka žrtava poraća Drugoga svjetskog rata iz Hude jame, izjavom se oglasila Komisija za pravdu i mir Slovenske biskupske konferencije. Izjavu naslovljenu “Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče” (Post 4,10) potpisao je predsjednik Komisije ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore.

U izjavi se ističe kako Komisija pozdravlja odluku državnih tijela da nakon sedam godina od pokretanja prijenosa prve skupine ostataka žrtava ratnoga i poslijeratnoga nasilja iz Hude jame iste dostojno pokopa. Pravo na pokop je temeljno etičko i civilizacijsko polazište koje svakom ljudskom biću priznaje pravo na dostojanstven pokop njegovih tjelesnih ostataka, a njegovoj obitelji pravo da ga se na tom mjestu spominje.
Ovaj ukop zajedno s onim žrtava Krimske jame predstavlja početak procesa ukopa iz više od 700 grobišta u koje je pokopano desetak tisuća bez suda osuđenih i ubijenih Slovenaca i pripadnika drugih naroda.