rolex replica sale
replica watches sale
rolex replica sale
Vijest
Natrag na vijesti
 
Slunj: Dan Grada - 6. kolovoza 2009.

 

     Danas grad Slunj slavi. S razlogom! Na današnji dan 1995. hrvatska je vojska ušla u Grad Slunj i tako omogućila svim ljudima da se vrate na svoja ognjišta. Nakon 14 godina ovaj se kraj ne može prepoznati. Već prvih dana nakon oslobođenja rijeka automobila potekla je prema jugu i obratno. Dodajmo da je samo u ovoj godini do danas Plitvice posjetilo 500.000 turista! 

     Proslava Dana Grada počela je sv. misom u 11 sati koju je predvodio Gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, inače Slunjanin, uz koncelebarciju četvorice svećenika. Na početku misnog slavlja župnik je pozdravio biskupa i ugledne goste: ministra obrane g. Branka Vukelića, župana g. Ivana Vučića, saborskog zastupnika i gradonačelnika Slunja g. Ivana Bogovića, predstavnike hrvatske vojske, policije, udruga, prijajateljskog grada Castelsangiovanni...Biskup je u propvijedi istakao da je ovu godinu Papa proglasio svećeničkom godinom i za uzor stavio arškog župnika Ivana Marija Vianneya. A datum smrti ovog velikog i svetog svećenika poklapa se s početkom "Oluje". U Francuskoj je tada bjesnila revolucija, poharane su crkve i oskvrnjene, isto kao što su naše crkve pod okupacijom jednog zločinačkog sustava razorene, ljudi protjerani i nitko nije mogao posjetili svoj dom. Isto tako biskup je usporedio smrt velikog bana Jelačića 20.05.1895. s našim prilikama: na kraju života ban je sišao s uma jer je za sve što je učinio za Austrougrarsku dobio jaram. Ovo je pouka i opomena svim mislećim ljudima u Hrvatskoj, pogotovo političkoj eliti, da trijezno promišljaju svoju budućnost.  

   

 

Ministar obrane g. Branko Vukelić  (pvi s desna) danas na misi na Dan Grada Slunja 

 

 

Vjernici na misi zahvalnici danas u Slunju

 

   Nakon mise biskup je u župskoj dvorani otvorio izložbu "Deset godina Gospićko-senjske biskupije" čiji je autor gđa Blaženka Ljubić, ravnateljica Gradskog muzeja u Senju. Ministar Vukelić i ugledni gosti razgledali su izložbu. 

 

 

Biskup otvara izložbu "Deset godina Gospićko-senjske biskupije" u župskoj dvorani

 

 

   Ministar Vukelić u pratnji biskupa razgleda izložbu u župnoj dvorani 

     U 12 sati slijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća u kino sali koju je otvorio predsjednik gradskog vijeća g. Željko Požega. Himnu je otpjevala klapa "Asseria" iz Benkovca. Gradonačelnik i saborski zastupnik g. Ivan Bogović dao je sliku radova i aktivnosti na području Garda Slunja. Doznajemo da je asfaltirano više kilometara ulica i cesta, u izgradnji je šetnica prema Rastokama, u planu je vodovod prema Blagaju i Veljunu, u tijeku je izgradnja kolektotra, nabavljena je vatrogasna cisterna... Recesija je pogodila i ovaj kraj: neki su pogoni zatvoreni i nezaposlenost je narasla na 12%. U izgradnji je deponij u Pavlovcu...Ove velike projekte pomažu srodna ministarstva. Nakon toga slijedile su dodjele priznanja i zahvalnica. Priznanje su dobili: ministarstvo obrane RH koje je primio ministar Vukelić, građevinski obrtnik Nikola Špelić, gđa Anka Petek za humanitarni rad s umirovljenicima, talentirani učenik Mario Obrovac. Zahvalnice su dobili: policijska postaja Slunj, zavičajno društvo "Korana" koju je primio Šime Hrvojević, restoran i turistička afencija "Mirjana", moto klub "Poskok" /zahvalnicu primio Dražen Vuković Vuki). U pauzama nastupila je klapa "Asseria" iz Benkovca i KUD "Korana" iz Slunja.

 

 

Svečana sjednica gradskog vijeća: u prvom redu župan Vučić, biskup Bogović, gradonačelnik Bogović, dogradonačelnik dr. Bakalar...

 

 

Minstar Vukelić zahvaljuje na priznanju

 

 

Sa svečane sjednice gradskog vijeća danas u Slunju

 

 

Nagrađeni i pohvaljeni danas na dan Grada Slunja

 

    Nakon toga u holu Pučkog učilišta otvrena je izložba umjetničkih fotografija na temu Rastoka čiji je autor J. Ušaj. Autor je istakao da je fasciniran Rastokama gdje u simbiozi žive priroda i čovjek. Pri tome čovjek nije naškodio prirodi. Zatim je župnik Mile Pecić blagoslovio novoizgrađenu čitaonicu u sklopu Pučkog učilišta. 

   Dan Grada završio je dječjim festivalom na Trgu pred crkvom.

Djeca su se trudila, uz pljesak publike, da sve dadnu od sebe kako bi ostavili što bolji dojam. Po odluci žirija, u sastavu Ivan Matanić, Jadranko Vukošić i Zdenko Radočaj, pobjednica večeri je Anamarija Malkoč, drugu nagradu odnijela je Tea Požega, a treću Valentina Požega.  Po izboru publike, pobjednica je Melani Obajdin.

 

 

 

G. J. Ušaj na otvaranju svoje izložbe danas u Slunju

 

 

Biskup, ministar, župan, gradonačelnik pridružili su se pjesmi KUD-a "Korana"

 

 

Kroz Slunj dneno prolaze tisuće putnika - danas u 12 sati

 

Događanja na Dan Grada Slunja:

10,00 -18,00 - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA poginulih i nestalih branitelja i

             događanja iz Domovinskog rata te rada UHBDR-a Slunj,

             Pučko otvoreno učilište          

11,00 – SVETA MISA, Crkva Presvetog Trojstva  koju predvodi

              biskup Bogović

11.45 -  Otvaranje izložbe "10 godina Gospićko-senjske

              biskupije"   u župskoj dvorani. Izložbu otvaraju biskup i ravnateljica

              Gradskog muzeja u Senju prof. Blaženka Ljubović koja je i

              autorica  izložbe                                                            

12,00 – SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA,

             kino dvorana Pučkog otvorenog učilišta Slunj                        

13,00 – SVEČANO OTVORENJE UČIONICE Pučkog otvorenog

             učilišta Slunj

             I IZLOŽBE FOTOGRAFIJA J. UŠAJA

             "RASTOKE   ZATOMLJENA  LJEPOTA“,    

             Pučko otvoreno učilište Slunj                 

21,00 – DJEČJI FESTIVAL                                                             

          - dodjela nagrada u akciji „Za ljepši Slunj“                    

          - KONCERT „TRIO GUŠTI“, Trg

             Zrinskih i Frankopana