Preminuo nons. Ivan Bartolić, legendarni odgojitelj u pazinskom sjemeništu

31 lis

Doznajemo od IKA-e da je Mons. Ivan Bartolić, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, okrijepljen sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo, 29. listopada u Svećeničkom domu u Puli u 96. godini života i 71. godini svećeništva. Mons. Bartolić rođen je 27. svibnja 1921. u Karojbi. Potječe iz skromne i pobožne obitelji. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u rodnom kraju školovao se u Italiji i Sloveniji. Za svećenika je zaređen 26. svibnja 1945. godine u mjestu Pordenone u Italiji kamo ga je tadašnji biskup Radossi bio poslao na studij teologije.

Mons. IVAN BARTOLIĆ
U godinama poraća, nakon mučeništva bl. Miroslava Bulešića, i mons. Bartolić je doživio napade iz vatrenog oružja na župnu kuću u mjestu Sv. Ivan od Šterne gdje je tada živio. Od 1953. do 1962. obnašao je službe odgajatelja, prefekta i profesora glazbe u Pazinskom sjemeništu. Generacije sjemeništaraca pamtit će ga kao dobrog odgojitelja. Nakon što je, zbog nedostatka kandidata sjemenište pretvoreno u  gimnaziju otvorenog tipa, mons. Bartolić preuzeo je župe u raznim župama središnje Istre, Tinjanu, Bermu, Pazinu te naposljetku u Lindaru gdje je ostao 30 godina. Sanjao je o sjemeništu i brojnim sjemeništarcima koji su kroz njega prošli. Za zasluge i doprinos nagrađen je Poveljom (1999.) i Plaketom (2013.) Grada Pazina.
Godine 1963. izabran je među kanonike Porečkog stolnog kaptola, a 1984. imenovan je monsinjorom, kapelanom Njegove Svetosti Ivana Pavla II. Primio je i papinski blagoslov od pape Benedikta XVI. prigodom 90. godine života i 66 godina misništva, 27. svibnja 2011. Misa za pokojnika bit će u ponedjeljak, 31. listopada u 14 sati u župnoj crkvi u Lindaru. Sprovod će biti istog dana na groblju u Karojbi.