Papa Franjo danas u Švedskoj

31 lis

Papa Franjo danas putuje u Švedsku. Povod je 500. godišnjica reformacije. Zajedno s čelnim ljudima Luteranskog svjetskog saveza papa Franjo će sudjelovati u ekumenskoj molitvi. Ovo je po prvi put  da jedan Papa zajedno s visokorangiranim predstavnicima protestantizma obilježava reformaciju. Luteranski svjetski savez osnovan je u Lundu 1947. On predstavlja oko 74 milijuna kršćana iz 145 crkava i 98 zemalja.

Danas će Papa zajedno s predsjednikom Luteranskog svjetskog saveza, jordanskim biskupom Mumib-om Younan-om (66) i generalnim sekretarom Martinom Junge sudjelovati u ekumenskoj molitvi u luteranskoj katedrali u Lundu. Svečanost će od 14 sati prenositi neke TV kuće. Iza toga slijedi ekumenski susret na stadionu u 28 kilometara udaljenom Malmo-u.

U utorak, na Svisvete, slavit će papa Franjo na stadionu u Malmo-eu s katolicima Švedske misu prije povratka u Rim. U sklopu dvodnevnog posjeta Švedskoj susrest če se i s švedskim kraljevskim parom, kraljem Gustavom (70) i kraljicom Silviom (72).

Slikovni rezultat

 

Plitvice: Duhovne vježbe za vjeroučitelje – Duhovne vježbe za vjeroučitelje laike s prostora Gospićko-senjske biskupije održane su od 28. do 30. studenoga u pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Plitvicama. Središnja tema susreta za preko dvadesetak vjeroučitelja bila je duhovnost vjeroučitelja a držao ih je dr. sc. Mario Tomljanović, inače rektor Bogoslovskog sjemeništa Ivan Pavao II. u Rijeci.