Danas sv. Karlo Boromejski: slavlje u Karlobagu – Svjetski prvak iz Cetingrada! – Zahvalnica Ivanu Radoviću

4 stu

Danas crkva slavi spomendan Sv. Karla Boromejskog koji je bio čudo radišnosti i izdržljivosti. Rođen je 1538. godine u grofovskoj obitelji u talijanskom gradu Aroni. Od najranijeg djetinjstva bila su mu otvorena vrata iza kojih je vladao kruti zakon staleža i privilegija. No Karlo se nije time služio, već je odabrao put skromnosti, odricanja i brige za siromašne. U milanskoj nadbiskupiji sve stvari stavlja na pravo mjesto, a ljudi su svoga pastira, koji ih je obilazio pješice ili jašući na konju, osobito upamtili po sebedarnom zalaganju i pomoći kad je gradom 1575. zavladala kuga. Karlo Boromejski osniva oblate sv. Ambrozija, 2.000 vrsnih muževa i žena okuplja u “Bratovštinu kršćanskog nauka” i piše im priručnik kako bi postali pravi katehete… Umro je relativno mlad.

041116b

Danas je sunčano u slunjskom kraju (u 13 sati)

Slikovni rezultat za karlobag

Karlobag

Danas župa Karlobag slavi sv. Karla kao svoga zaštitnika. Zapravo po sv. Karlu ovo je simpatično primorsko mjesto dobilo ime. Crkva iz 1710. godine, građena je na temeljima crkve Sv. Ivana. U savezničkom bombardiranju 1943.g. teško je oštećena, a 1958.g. uklonjeni su njeni ostaci, osim zaštićenog tornja tj. sačuvan je jedan dio zida i kompletan zvonik. Uz ostatke crkve postavljen je spomenik Šimi Starčeviću. U mjestu je kapucinski samostan pa samostanska crkva služi za župsku.

Misu će danas predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

041116c

Ove ruže odolijevaju mrazevima do sada (danas u 13 sati)

Svjetski prvak u najbrutalnijem borilačkom sportu Stipe Miočić – Američki Hrvat Stipe Miočić, svjetski prvak u najbrutalnijem borilačkom sportu (UFC), po majci ima korjene u Cetingradu. Naime, majka koja je iz Cetingrada, udala se za Bojana Miočića od Zadra (Rtina). Rođen je i odrastao u Americi ali ima jaku nacionalnu svijest. Na službenom vaganju uoči borbe izjavio je “‘Borim se za Cleveland i moju Hrvatsku'”. U ljeto 2014. po prvi put je obišao maminu rodbinu u Cetingradu. “Svojoj supruzi Ryan želim pokazati ovu lijepu zemlju i ona se sada već tomu raduje.Pokušat ću tada dovesti i majku i odvesti je u njen Cetingrad gdje sam prošli put tako dobro jeo i sve to zalio šljivovicom” – kaže Stipe.

Slikovni rezultat

Stipe Miočić po majci iz Cetingrada

PU karlovačka: zahvalnica Ivanu Radoviću – Danas je u prostorijama Policijske uprave karlovačke načelnik Tomislav Kotić, uz čestitke, prigodno uručio zahvalnicu Ministarstva unutarnjih poslova državnom službeniku PU karlovačke, voditelju Inspektorata unutarnjih poslova, Ivanu Radoviću.
Dodjelom ove zahvalnice Ivanu Radoviću, Ministarstvo unutarnjih poslova zahvaljuje za iznimno, učinkovito, profesionalno i stručno obavljanje poslova, a osobito na izdavanju potvrda glavnog projekta, čime je pridonio ugledu službe.
Svečanom uručenju nazočili su i zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke, Ivica Porubić kao i voditeljica Službe upravnih i inspekcijskih poslova, Jasminka Toljan – javlja PU karlovačka.