Kišovita nedjelja 6. studenog – Vjerujem u uskrsnuće tijela i život vječni!

6 stu

Noćas je padala kiša u slunjsko-plitvičkom kraju a  nastavila je padati i jutros uz puhanje neugodnog juga. Jutarnja misa u Slunju nekima je posebno draga.  Djeca drugog  i trećeg razreda rado dolaze na ovu misu.

061116b

Misu u 11 sati u Slunju predvodio je vojni kapelan vlč. Milenko Majić

Danas u evanđelju saduceji pokušavaju Isusa ismijati. Oni su zarobljenici ovoga i ovakvoga svijeta kao jedinog. Navode izmišljeni primjer brata koji je umro bez potomstva. Njegov brat je trebao oženiti tu udovici i podići potomstvo. Ali, braća su, njih sedmero, umirala i nisu ostavili potomstvo. Čija će ona biti žena o uskrsnuću? Isus ih pobija njihovim argumentima. U Tori, koju oni priznaju, piše da Mojsije govori o Bogu Abrahama, Izaka i Jakova, dakle o Bogu živih a ne o Bogu “onih kojih nema!” Isus želi reći da ovaj zemaljski život nije nastavak nego je uskrsnuće nešto posve novo. Oni će po uskrsnuću živjeti “kao anđeli Božji”. Ženidba kojoj je svrha međusobno pomaganje i rađanje novog potomstva, po uskrsnuću prestaje. Uskrsli svijet je posve novi svijet koji “naše oko nije vidjelo”. Oni koji se nađu dostojnima uskrsloga svijeta povezivat će ljubav. Osluškujući Božju mudrost u Kristovim riječima i okupljajući se oko uskrsloga hranimo se vjerom “u uskrsnuće tijela i život vječni”.

061116d

U 11 sati u Slunju: ovu misu prenosi izravno Radio Slunj

061116e

Četa mala ali odabrana…

061116c

Zaduženja prije mise: tko će što raditi (jutros u 8 sati u Slunju)

061116f

Duga nakon mise u Blagaju u 14 sati! Kiša je danas povremeno padala. Na koranskom mostu u Rastokama jedan je automobil u 13.30 sati sletio zbog skliskog kolnika ili neprilagođene brzine.

8. nacionalni susret djelatnika za pastoral Roma – U organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma u subotu 5. studenoga je u prostoru Zaklade Rehobot u Zagrebu održan 8. Nacionalni susret djelatnika i suradnika u pastoralu Roma. Tema ovogodišnjeg susreta koji je okupio pedesetak sudionika bila je „Milosrđe”. U plenarnoj raspravi osim osvrta na predavanja, dotaknute su teme vezane uz probleme na koje nailaze Romi kad je riječ o nastavku obrazovanja, odnosno zapošljavanja nakon stjecanje odjređene kvalifikacije. U tom je kontekstu upozoreno na predrasude prema Romima.
Godišnji susret bio je prigoda zahvaliti nadbiskupu Đuri Hraniću koji je tijekom deset godina bio na čelu Odbora HBK za pastoral Roma. U zahvalnoj riječi prof. dr. sc. Neven Hrvatić je podsjetio na neke od glavnih aktivnosti koje su pokrenute u tom razdoblju: utemeljenje nacionalnog susreta za pastoral Roma, sudjelovanje na brojnim susretima, obnova Romske odgojne zajednice, hodočašće na Svjetski susret Roma prošle godine.

Romi, o kojima ima različitih predrasuda, ostaju  izazov crkvi i društvu. Crkva je ovoj populaciji posvetila  i posvećuje posebnu pažnju. Svaka biskupija ima povjerenika za Rome. Povjerenik za Rome Gospićko-senjske biskupije je vlč. Josip Štefančić.

Slikovni rezultat za romi