Poljanak: suze, tuga i ponos

7 stu

Danas se malo plitvičko selo Poljanak sjeća svojih sumještana koji su na današnji dan pred 25 godina ubijeni na pragovima svojih kuća. Danas je sunčani dan u slunjsko-plitvičkom kraju. Nakon Drežničog Selišta odvaja se cesta prema Saborskom. Koji kilometar uspona i evo nas na Poljanku. Križ u centru mjesta i ploča svjedoče o 17 mještana ubijenih u srpskoj agresiji 1991. Poljanak čine kuće ili zaseoci razbacani po šumskom predjelu: Matovinska Lisina, Vukovići, Sertić Poljana. Nedaleko Poljanka buči i huči veliki plitvički slap. Dolazimo šumskim putem u seoce Vukovići gdje je živjelo desetak obitelji, a sada je to selo mrtvo. Još se naziru zgarišta kuća.  Čovjek se pita: pa to su bili skromni ljudi, živjeli su u teškim uvjetima gdje je klima surova. Kakav je to kukavičluk takve ljude ubijati u njihovim skromnim kućama? Jedan 16-godišnji dječak Božo Vuković bio je svjedok divljanja zlikovaca koji je danas svjedok ljudske izopačenosti. Jedna kćerka ubijenog oca prepoznala je među uniformiranim zlikovcima čovjeka koji je radio na Plitvicama!

Automobili posvuda parkirani. Oko spomen-obilježja okuplja se rodbina, mještani, branitelji.  U 11 sati počela je komemoracija. Nakon himne i minute šutnje vijence i cvijeće položila je rodbina a potom ministar branitelja g. Tomislav Medved koji je i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Zatim su cvijeće i vijence položili izaslanici županije, gradonačelnici i načelnici susjednih općina ili njihovi predstavnici, braniteljske udruge i pojedinci. Od gostiju govorio je ministar branitelja Tomo Medved. Istakao je da zločinci još nisu odgovarali za svoja zlodjela ali će poraditi da ih ruka pravde stigne.  Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić izrazio je sućut rodbini i predvodio molitvu u pratnji plitvičkog župnika.

Pri povratku iz sela Vukovići kolona sjećanja zastala je u Poljanku gdje su dvojica mještana ubijeni istog dana 7. studenog  1991. U 12.30 slijedila je misa zadušnica u Pastoralnom centru u naselju Mukinje.

071116b

Biskup mons. Zdenko Križić pridružio se sjećanju i molitvi

071116c

Rodbina je položila vijence

071116d

 

071116e

 

071116f

Ministar branitelja Tomo Medved obratio se prisutnima

071116g

Biskup Križić pomolio se za poginule

071116h

Od 10 ubijenih dvoje je u Polajnku

071116j