Četvrtak u Slunju – Poboljšanje turističke ponude u Slunju

10 stu

Crkva se danas spominje sv. Leona, pape i crkvenoga naučitelja. To je prvi papa kojem je crkva dala naslov ‘Veliki’. Rođen je krajem 4. stoljeća u pokrajini Toskani, a školovan je u Rimu. Postao je papa 440. godine, u trenutku kad je Crkva bila razdirana – iznutra herezama, izvana navalama barbara. Postao je slavan po svom dramatičnom susretu s vođom Huna. Kad se vođa Huna Atila, poznat kao ‘bič Božji’, nalazio pred Rimom spremajući se na napad, papa Leon Veliki izašao mu je u susret. Uspio ga je uvjeriti da odustane od pustošenja grada, podsjetivši ga i na srdžbu Božju koja će ga dohvatiti ako dirne u Vječni grad. Atila se sa svojim hordama povukao. Predaja kaže, a tako je i Raffaello naslikao na vatikanskim freskama, da je Atila iznad Leona vidio sv. Petra i Pavla s isukanim vatrenim mačevima.

Rijeka: Predsjedica se surela s nadb. Devčićem – Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u utorak 8. studenoga u svom privremenom Uredu u Rijeci susrela se s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem u pratnji njegova tajnika vlč. Josipa Tomića i biskupskog vikara mons. Matije Matičića.
Predsjednica je izrazila radost zbog mogućnosti susreta i to u gradu njezina djetinjstva i mladosti. Nadbiskup Devčić predsjednicu je upoznao s radom Riječke nadbiskupije te su se osvrnuli i na odnose Crkve s gradskim i županijskim vlastima koje je ocijenio kvalitetnima, a što se osobito pokazalo u zajedničkoj realizaciji projekta Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci.

Sajam četvrtkom u Slunju – Jutros je oblačno, prohladno, pada slaba kiša. To ne smeta održavanju sajma četvrtkom u Slunju. Trgovci su podigli štandove i natkrili ih, izložili robu  i sajam može početi. Uskoro su se i oblaci počeli kidati pa je slunjski kraj opet sunčan. To ne znači da opet neće nadoći oblaci. Možemo očekivati ne samo kišiu nego i snijeg…Prošetali smo oko 10 sati između štandova i zabilježili tek mali dio onoga što se događa danas u Slunju.

101116b

Gdje su moji vršnjaci?

101116c

10 komada jaja i mogu preživjeti 10 dana

101116d

Nisu me možda prevarili?

101116e

Možda pričaju o novom američkom predsjedniku: ali tko za njega mari!

101116f

Svega imam što se ovdje nudi…

Poboljšanje turističke ponude u Slunju – Danas u 12 sati pozvani su svi koji su vezani uz turizam u gradsku vijećnicu. Skupilo se oko 20 osoba. Predstavnica tvrtke “Razbor”  gđa Mirna Žunić iznijela je svoje primjedbe i mogućnosti unapređenja turističke ponude u Slunju i Rastokama. Turizam je krupnim koracima ušao u Slunj i Rastoke ali postoji još niz mogućnosti koje čekaju da budu ukomponirane u ponudu. Gđa Žunić podijelila je prisutne u pet grupa koje su trebale dati svoje mišljenje, prijedloge a koji bi onda bili ugrađeni u turističku ponudu. Ponekad neke sitnice koje su lokalnom stanovništvu beznačajne, turistima može biti prava atrakcija. Tako je prva grupa promišljala o pričama, legendama, praznovjerjima; 2. grupa: toponimi, vizure,skrovita mjesta, topla životna mjesta; 3. grupa: Ja sam turist: u Slunju bih htio okusiti, mirisati. plesati…4. Grupa: Mentalitet i ikonografija; 5. grupa: Moja je baka kuhala…6. grupa: problemi

Iz ovoga opsežnog materijala rodit će se ponude koje mogu privući turiste. Svakako, ne smijemo se zadovoljiti s postignutim. Treba ići ispred sadašnjeg trenutka…

101116g

 

101116h