4. nedjelja kroz godinu – Slavlja po našim crkvama – Danas spomen sv. Don Boska – Rukometaši nas obradovali

31 sij

Na četvrtu nedjelju kroz godinu vjernici se okupljaju na misna slavlja. Negdje su mise jutarnje, negdje večernje a negdje i prije i poslije podne. Jutros je slavljena rana misa u Slunju u 8 sati (druga u 11 sati). Jugo, koji je na mahove neugodan,  goni oblake prema sjeveru. Ipak, može se ugodno prošetati do crkve.

Današnja poruka želi ponoviti da je spasenje upućeno svakom čovjeku, svim narodima i pojedincima. U čovjeku je neki nagon koji ga motivra da bude poseban i privilegiran. Tako mogu grupe, narodi, sebe smatrati posebnima i svojatati Boga za sebe. Druge pritom omalovažavati. O tome govori današnje evanđelje. Stanovnici Nazareta, gdje je Isus odrastao, smatraju da on mora činiti čuda u njihovu mjestu. Smatraju se privelegiranima. Isus ima širinu srca za sve ljude a ovi stanovnici Nazareta zarobljenici su svojih malih mjerila, običaja…Nastaje sukob: Isus se ne može spustiti na njihovu ograničenost. On navodi primjere iz poganstva jake vjere i ozdravljenja. Uskogrudnost mještana ne želi porušiti svoje zidove koji ih zatvaraju. Žele Isusa strmoglaviti jer im smeta. Ostaje opomena nama da se ne zatvorimo u svoje osobne iluzije, ludosti pa i mahnitost. U zajedništvu s Isusom otvaramo se drugim ljudima i izgrađujemo zajedništvo koje je početak Božjeg kraljevstva.

310116bb

Nakon jutranje mise kratki vjeronauk

Kratki video sa mise danas u 11 sati u Slunju

Danas spomen Don Bosca – Jedan od najvećih svetaca 19. stoljeća bio je bez sumnje sveti Ivan don Bosko, kojega Crkva danas slavi. Potjecao je iz veoma siromašne obitelji iz malog mjesta kraj Torina gdje se rodio 1815. godine. S dvije godine ostaje bez oca pa se uz majku Margaretu brinuo za obitelj. Kao dječarac bavio se poljoprivredom i čuvao krave. Vedrom i veselom naravi osvajao je simpatije svih generacija, a upravo to će se pokazati providonosnim u njegovu daljem radu. Postao je svećenik i posvetio se brizi za napuštenu djecu i mlade. Pripremao ih je za život školovanjem i odgojem za kršćanske vrijednosti. Družba koju je osnovao – salezijanci – bavi se školstvom i odgojen nkadih. U Hrvatskoj postoje salezijanske kuće (samostani) koji su bili spriječeni za vrijeme komunizma baviti se svojim radom s mladima a danas se vraćaju školstvu uz vođenje župa.

Rukometaši nas razveselili – Hrvatska rukometna reprezentacija u takmičenju za brončanu medalju na Europskom rukometnom prvenstvu u Poljskoj pobijedila je Norvežane. Naši su momci vodili čitavo vrijeme utakmice i nije dovedena u pitanje pobjeda. U finalu su nam mogli priuštiti malo egzibicija. Od 15 sati Slunj je pust grad: svi su pred malim ekranima pratili uzbudljivu utakmicu.

310116ddd

Slunj večeras u 17.30 sati: crni oblaci putuju prema sjeveru