Preminuo veliki Slunjanin Tomislav Neralić

19 stu

U srijedu 16. studenog u Zagrebu je preminuo u 99. godini života Tomislav Neralić. Ovaj operni pjevač, Slunjanin, zadržao je svoj bogati raspon glasa gotovo do smrti. Za svoj 90. rođendan pjevao je u crkvi sv. Marka psalam “Gospodin je pastir moj”. Svoju  šezdesetogodišnju karijeru s oko četiri tisuće nastupa u više od 150 opernih uloga i pedesetak koncertnih djela dijelio je između Zagreba i Berlina. Tomislav Neralić je surađivao s najvećim dirigentima, redateljima i pjevačima svog vremena te gostovao u više od 70 europskih i izvaneuropskih gradova na čelu s milanskom Scalom.

Dana 20. lipnja 1998. priredio je koncert, u društvu kipara Josipa Turkalja, drugim velikanom iz slunjskog kraja, u spaljenoj slunjskoj crkvi. Izveo je svojim bogatim glasom čudesne melodije uz pratnju Ine Mirkovića (violina). “U spaljenoj crkvi, ukrašenoj željeznim skelama (crkva u obnovi) našli su se među publikom i slikari, sudionici likovne radionice “Rastoke 98″ kao i ugledne ličnosti iz svijeta kulture. Nezaboravna večer pod svodovima ranjene crkve” – zabilježio je kroničar u godišnjaku Mostovi.

Pokopan je jučer na Mirogoju. Ispratili su ga mnogi umjetnici, prijatelji i poštovatelji. Čudna je koincidencija da je preminuo 16. studenog, na dan kad se Slunj sjeća okupacije i progona.

Slikovni rezultat za tomislav neralić