Sajmeni četvrtak u Slunju – Vrijeme nalikuje na ljeto – Privremeni upravitelj župe Otočac i dekan

24 stu

Danas je spomendan Sv. Andrija Dung-Lac-a i drugova vijetnamskih mučenika.  Kršćanstvo je u Vijetnam došlo u 18. stoljeću. Prvi kršćani proživljavali su progone i mučeništvo. Papa Ivan Pavao II. u dva navrata proglasio je svetima vijetnamske mučenike: 1988. i 1991. godine. Među njima je osam biskupa, pedesetak svećenika te šezdesetak laika. No, bio je i velik broj redovnika, napose dominikanaca koji su misionarili u Vijetnamu s velikim brojem braće. Otkako su komunisti preuzeli vlast u Sjevernom, a kasnije i u Južnom Vijetnamu, mnogi su kršćani katolici bili proganjani i mučeni. Vrijeme će reći što se zapravo u Crkvi u Vijetnamu događalo u tome razdoblju. Mnogo toga je znano samo Božjoj dobroti.

241116b

Jutros je ugodno u Slunju: nastavlja se toplo vrijeme i danas. U Slunju se održava sajam. Očekuje se velik broj ljudi. Predbožićno vrijeme je počelo što trgovci prepoznavaju  te prilagođavaju tomu svoju ponudu.  Prošetali smo oko 10 sati po sajmu i zabilježili nekoliko snimaka.

241116c

241116d

241116e

Privremeni upravitelj  župe Otočac i dekan – Zbog narušenog zdravlja otočkog župnika i dekana, mons. Tomislava Šporčića, dana 23. studenoga 2016. (ur. br. 228/2016.) biskup Zdenko Križić, imenovao je don Anđelka Kaćunka privremenim upraviteljem župe Otočac. Privremeni upravitelj ima sve ovlasti kao i župnik (usp. Kan. 539 – 540).  Također je za privremenog dekana otočkog dekanata imenovan vlč. Ivica Miškulin (ur. br. 229/2016.) župnik u Ličkom Lešću, (usp. Kan. 555). Svećenici iz dekanata kao i prof. mons. Milan Šimunović, prema svojim mogućnostima biti će na raspolaganju za potrebnu pastoralnu pomoć. Nadamo se brzom oporavku mons. Šporčića te ga preporučujemo i u vaše molitve – kaže se u priopćenju iz biskupijske Kancelarije. Doznajemo da je mons. Šporčić hospitaliziran u ogulinskoj bolnici.

slika-sastanka

Biskup Križić na sastanku sa svećenicima u Kompolju 23.11.2016.

Arsenal oružja – Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom iz Rebića, Općina Udbina, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi u kojoj je pronađena jedna tromblonska trenutna mina, jedna poluautomatska puška, jedan vojni karabin i 83 komada raznog streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava. Također je utvrđeno da je u razdoblju od 2010. godine do 22. studenog 2016. godine na svome facebook profilu objavljivao fotografije na kojima na glavi nosi kapu s oznakama dinarske četničke divizije, a s obzirom da mu profil nije zaključan iste fotografije bile su dostupne većem broju građana, čime je počinio prekršaj iz članka  5. Zakona o prekršajima protiv javnog rada i mira, te će protiv njega biti podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu- javlja PU ličko-senjska