Cvitović: Bili smo na slavlju sv. Nikole (video)

6 pro

Maglovito dopodne u Slunju. Oko podne počelo se provedravati. Idemo prema Cvitoviću. Crkva sv. Nikole na brijegu obasjana suncem a Slunj u magli! Svećenici ispovijedaju Božji narod. Automobili pristižu i crkva se pomalo popunjava. Radni je dan pa nema djece i mladih. U 12 sati zazvonila su zvona i počelo je misno slavlje. Predvodi slunjski župnik. Oko njega svećenici iz dekanata, njih petorica i vojni kapelan sa poligona vlč. Majić. Pjevanje u crkvi vode pjevačice bez sviranja. Ovo pučko pjevanje ima svoju ljepotu, snagu i ustrajnost. Propovjednik ističe da nas impresionira zvjezdano nebo iznad nas i naša svijest i savjest u nama. Svaki je čovjek Božji san! A sveti je Nikola jedna od zvijezda na kršćanskom nebu, zvijezda koja ne zalazi. On svijetli i danas nama i pokazuje put jednog bogatog života. On je u pustinji uspostavio milosni odnos s Bogom  pa je tek onda mogao biti glas Božji u narodu.

Župnik Šimo Božić mogao je zahvaliti ovom narodu koji je došao u svoju crkvu, koja je poljubac Božji ovom kraju. Ovdje se hrani vjera, doživljava Božja blizina i odlazi s Božjim zagrljajem. Nakon mise narod je ostao oko crkve. Dogodilo se čudo: svatko je iznio ono malo što je donio i nastalo je obilje! Kolači, masnica, čašica rakije. Prednjačili su oni koji nose ime Nikola. Zaigralo je i kolo “Janje moje”, kolo koje je spomenik prošlosti ovog kraja. Sunce je milovalo ovaj dragi narod koji je  u svojoj jednostavnosti velik!

0612161b

Župnik Šimo Božić

0612161h

Kolo nakon mise

DALI SMO APARAT MALOM MIHOVILU KOJI JE SNIMIO OVE FOTOGRAFIJE IZ SVOJE  DJEČJE PERSPEKTIVE (2.razred). NJEGOVI SU SNIMCI ISPALI KAO DA SE RADI O SPOMENICIMA U PARKU!

0612161c

 

0612161d

Mihovilov najveći prijatelj – deda – koji slavi imendan!

0612161e

On je Nikola!

0612161f

Č. s. iz župe Cvitović na radu u Aachenu, s. Anamarija

0612161g

Oni imaju o čemu pričati