Danas sv. Blaž – Blagoslov grla

3 velj

Po ovim izbojima kao da je proljeće već ušlo u naš kraj…

Danas je sv. Blaž, biskup i mučenik. Rođen je 3. stoljeću u Sebasti u Armeniji i rano je postao kršćanin. Bio je liječnik, prava blagodat za brojne siromahe kojima je zdušno pomagao. Ustrajno je svjedočio Krista pa ga je vjernička zajednica izabrala za biskupa. Kada je u vrijeme cara Licinija na Istoku započeo veliki progon kršćana, u kojem su među prvima stradavali biskupi, Blaž je hrabrio svoje vjernike. Na njihov nagovor sklonio se u neku špilju, ali su ga brzo pronašli i izveli pred sud. Kako se nije htio odreći vjere u Krista, odsjekli su mu glavu i bacili ga u jezero. Bilo je to 317. godine.

030216b

U Slunju danas u 9 sati

Dubrovnik je uzeo za svog zaštitnika upravo sv. Blaža (Vlaho). Danas će Dubrovnik slaviti.

Ne samo Dubrovnik nego i sve župe na poseban način slave sv. Blaža. Misa s blagoslovm grla po zagovoru sv. Blaža slavi se u svakoj župi. Tako će u Slunju misa s blagoslovom grla biti slavljena u 17 sati. Očekuje se velik broj vjernika svih uzrasta i generacija.

Svećenik izgovara riječi: “Zagovorom sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakoga zla.” U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Jutros je i dalje toplo. Proljetno vrijeme se udomaćlo u slunjskom kraju. Topli zrak i dalje pristiže s juga. Neke voćke daju znak da se spremaju za listanje i cvatnju. Pomalo neobično za ovo doba godine.