Stara Gradiška: susret bivših logoraša i branitelja /video/ – Preminula s. Eugenija Vračić

3 velj

Javili su nam se branitelji iz Stare Gradiške. Naime, jotros se uputilo 25 Slunjana-branitelja i bivših logoraša u Staru Gradišku. Podsjetimo čitatelje da je ovdje od kolovoza 1991. postojao zloglasni srbočetnički logor. Ovdje su silne patnje proživjeli mnogi zarobljeni mladići, izloženi torturama koje može smisliti samo bolesnu um. Mnogo ih je ovdje i skončalo. Danas su se okupili preživjeli logoraši i branitelji na ovo mjesto patnje. Susret je pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Nakon okupacije Slunja 16. studenog 1991. dio branitrelja, pri povlačenju preko Bosne, izdvojen je iz konvoja i odveden u ovaj logor. Danas će se podsjetiti na dane nadljudske hrabrosti i patnje, izdržljivosti i vjere u pobjedu istine i pravde. Fotografije nam je poslao nap vrijedni suradnik Joso Obajdin koji je proveo nekoliko mjeseci u ovom logoru užasa. Branitelji će se sjetiti (i mi s njima) onih koji nisu dočekali slobodu.

¸0302161a

Bivši logoraši iz slunjskog kraja i branitelji danas u Staroj Gradiški (foto Joso Obajdin)

Spomen-ploča s netočnim datumom - Stara Gradiška

 

 

0302161e

Silna je ljudska patnja prošla kroz ovaj kompleks

0302161d

Nakon 1945. godine Staru Gradišku koristila je komunistička vlast za poražene i nepoćudne. Tako su mnogi svećenici bili zatočeni u ovom logoru. Prema svjedočanstvu vlč. Hinka Vebera, da ne poludi u samici-ćeliji, ubijao je stjenice, zbrajao ih i računao koliko ih dnevno potamani. Najveće je poniženje bilo svećenicima rušenje crkve u zatvorskom kompleksu: morali su svojim rukama, kamen po kamen, rušti crkvu!. Crkva je obnovljena nakon samostalnosti Hrvatske a njenu su izgradnju financirali svećenici.

Preminula s. Eugenija Vračić

Doznajemo da je preminula časna sestra EUGENIJA VRAČIĆ. Rođena je 25.01.1929. Ušla je u Družbu sestara Srca Isusova /Drenova/. Bila je na službi u župama Oštarije, Saborsko…Bila je draga sestra predana Bogu i narodu. Zadnje vrijeme boravila je u domu “Moj mir” na otoku Krku gdje je i preminula. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

0302161c

Sestra Eugenija sa slunjskim braniteljima u Oštarijama 1993. godine