Telkeif (Irak): muslimani štitili kršćanku 2,5 godine

25 sij

Zove se Georgette Hanna i ima 60 godina, iračka je kršćanka, koju su vladine trupe našle skrivenu u kući jedne muslimanske obitelji u gradu Telkeif kad su oslobodili ovaj grad nakon što je bio skoro tri godine pod kontrolom džihadista tzv. islamske države. Za vrijeme inspekcije sela – donosi  Al Araby al Jadeed – irački su vojnici našli 60-godišnju kršćanku u kući jedne muslimanske obitelji. Giorgette nije uspjela pobjeći u lipnju 2014. godine, kao što su učinili drugi kršćani kad je Telkeif padao u ruke džihadista. Od tada je našla utočište kod jedne muslimanske obitelji u susjedstvu koja ju je skrivala u svojoj kući. Žena se vidjevši vojnike iračke vojske pokrila velom  misleći da se radi o džihadistima. Doznavši da je grad oslobođen, izišla je na ulicu nakon što je provela u izolaciji tri i pol godine. (Prema Ageciji Fides)

Ovakvih toplih ljudskih priča mogli bismo nanizati jako mnogo na našim prostorima od 1991. do 1995. Uz ljude koji su postali zvijeri, bilo je i onih koje je vodio duh Božji pa su zaštitili jedni druge u kritičnim trenucima. “Blago mirotvorcima: Oni će se sinovima Božjim zvati”

Georgette nakon 3,5 godine izišla iz skrovišta

Mlada majka heroj – Godine 1991. kad je prognani slunjski narod bio na križnom putu kroz Bosnu, u Ključu su zli ljudi iz konvoja izvodili mladiće i muškarce te ih odvodili u logore, zapravo mučilišta. U jednom autobusu jedan je mladić duge kose strepio da će ga odvesti. Jedna mlada majka, ne govoreći ništa, pružila mu je svoje nejako dijete. Mladić je dijete stavio na grudi, pokrio ga kosom i tako izbjegao strašne muke a možda i smrt. Ljubav je domišljata i “ne traži svoje” nego misli na drugoga u nevolji.

Najljepše riječi izgovorene na našoj planeti:

“U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati: »Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi! Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe! Blago čistima srcem: oni će Boga gledati! Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati! Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu proti vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima. Ta progonili su tako proroke prije vas!« Iz Evanđelja po Mateju 5,1-12a