4. nedjelja – Minus devet stupnjeva

29 sij

Danas je 4. nedjelja kroz godinu. Evanđelje iznosi 8 blaženstava. Oko Isusa su slomljeni ljudi, obespravljeni, udareni bolestima…Prepoznajemo i sebe među njima! Isus je sjeo kao učitelj i progovorio riječi koje su bile tako snažne da su otvorile posve nove vidike i nove horizonte slušačima. Nevolje – siromaštvo, glad za pravdom, progonstvo zbog pravde, pogrde. …nisu zadnje odrednice. One ne smiju zastrti naš pogled. S druge strane milosrdni, čisti srcem, mirotvorci prelaze granice koje je postavila ljudska sljepoća i oni su već sada ne samo graditelji nego i žive Božje kraljevstvo. Drugim riječima ništa nas ne može zaustaviti u hodu prema budućnosti. Sve patnje sadašnjeg trenutka nisu ništa prema budućoj slavi!  Upravo je vjernik zbog toga ismijavan jer relativizira sadašnji trenutak. “Sinovi ovoga svijeta” vide sve u uspjehu, karijeri, moći, bogatstvu, slavi. Božje kraljevstvo im je smiješno jer je daleko. Međutim, ono na čemu su gradili svoj život urušava se, poraženi su. Baš ono u što su se jedino pouzdavali iznenada gube. Kuća građena na pijesku, bez čvrstih temelja, urušava se. Vjernik gradi svoj život na čvrstim temeljima, Božje kraljevstvo je je iznad svih naših uspjeha i neuspjeha, iznad naših poraza. Vjernik živi tu budućnost u ovcm nemirnom svijetu.  

Jutros u 10 sati u Slunju tmurno, hladno

Jutros je samo minus 9 stupnjeva u Slunju. Božji narod je došao na jutarnju misu u 8 sati u slunjsku crkvu. Ministranti su obukli bijelu odoru na bunde. Grijanje radi u crkvi ali se uključi koji sat prije mise. Inače bi trebalo biti uključeno čitavu zimu ali bi to bilo preskupo.  Ovako se ljudi dobro obuku pa mogu izdržati 45 minuta. Djeca su zanimljiva: njima je hladnoća čak simpatična.  

 U 14 sati u Blagaju. Temperatura 8 ispod ništice. Sve je zaleđeno, prtine napravljene. Misa u hladnoj crkvi. Hladnoća ulazi u prste nogu i ruku. Za malu zajednicu misa traje jedva 40 minuta. Iza mise blagoslov jedne kuće. Nisu bili kod kuće kad je bio redoviti blagoslov. Obitelj Milana Flanjak. Ne treba žuriti pa smo malo zasjeli i popričali. Uz šalicu kave u žmulj vina. Naviru uspomene, prava bujica uspomena. Dotičemo i 1991. godinu, godina suza, patnje…Sat vremena je protekao kao tren. Lijepo je biti zajedno.

Kod obitelji Flanjak