Danas Sv. Martina – Tmurno jutro u Slunju – U ovom tjednu

30 sij

Danas spomendan sv. Martine, mučenice iz prvih kršćanskih vremena. Car Aleksandar Sever zaželio je Martinu za ženu, jer je njezina ljepota i plemenitost nadvisivala djevojke toga vremena. Martina je htjela kao vjerna kršćanka svoj život posvetiti Bogu i bližnjemu, a činilo joj se da bi na carskom dvoru, zbog života kakav se tamo živio, došlo u pitanje njezino vječno spasenje. Odbila je carevu ponudu svjesna posljedica. Mučili su je kao kršćanku. Na kraju su je pogubili odsijecanjem glave. Kršćani su prepoznali njenu hrabrost i počeli su je štovati. Na njenom grobu podignuta je bazilika. 

Jutros je tmurno i hladno u slunjskom kraju. Temperatura je minus osam stupnjeva. Sunca nema na vidiku pa će čitav dan ostati hladno. Ovako dugu i hladnu zimu nismo odavno imali premda i ovakva zima ima svoje čari.

Hladnoća je jedan od razloga da su slunjski kafići puni

Sreća siromašnih duhom je dvojaka: s obzirom na dobra i s obzirom na Boga. Siromaštvo duha nije nužno ‘odricanje’ nego sposobnost uživanja u onome esencijalnom (sržnom), u međusobnoj razdiobi; to je sposobnost da se svaki dan obnovi čuđenje zbog dobra koje se vidi u stvarima, bez nezasitne konzumacije – što više imam, još više hoću; to je ‘nezasitna konzumacija’. To je ono što ubija dušu i takvi ljudi nisu sretni niti postižu sreću – rekao je Sveti Otac Franjo jučer u nagovoru rimskoj mladeži.

U ovom tjednu

U ovom tjednu puno će se toga dogoditi. Ovdje donosimo samo neke od događaja:

u četvrtak 2. veljače Svijećnica i Dan posvećenog života. U Slunju misa u 17 sati

U petak 3. vejlajče sv. Blaž (Vlaho), zaštitnik Dubrovnika. Na blagdan sv. Blaža blagoslivlju se grla po našim crkvama. U Slunju misa s blagoslovom grla i slavlje Prvog petka u 17 sati

U petak 3. veljače u 18 sati u dvorani Pučkog učilišta u Slunju proglašenje športaša godine Grada Slunja. Kao svake godine i ove će biti proglašeni športaši koji su pokazali dobre rezultate u raznim takmičenjima.

U subotu 4. veljače u Željavi-Korenici obilježavanje 25. obljetnice preleta pilota Danijela Borovića MIG-om 21 sa aerodroma Željava. Ovaj hrabri pilot osjetio je vapaj poniženih i prognanih te borbenim avionom JNA mig 21 sa aerodroma Željava preletio i pridružio se obrani domovine. Ovaj će događaj biti obilježen u subotu 4. veljače. Okupljanje  na aerodoromu Željava u 9.50 sati a nastavak u Korenici polaganjem vijenaca, misom i okruglim stolom u dvorani Srednje škole. Organizator ovog sjećanja je braniteljska udruga Plitvička Jezera. 

Slikovni rezultat za danijel borović

Legendarni pilot Danijel Borović