Zadnji dan siječnja: don Bosco – Promjena vremena

31 sij

Na zadnji dan siječnja crkva slavi jednog od najsimpatičnijih i najvećih svetaca 19. stoljeća: don Bosca. Rodio se 1815. u malom mjestu kod Torina u siromašnoj obitelji. U drugoj godini života ostao je bez oca pa je s majkom Margaretom vodio brigu o obitelji. Drugim riječima prerano je sazrio.  Radio je sve poslove. Vedre i vesele naravi osvajao je simpatije starijih i mlađih.S 11 godina izrazio je želju da postane svećenik. Prevaljivao je svakodnevno 8 kilometara kako bi kod jednog svećenika učio latinski, a u 13. godini počeo je raditi kao sluga kako bi zaradio za školovanje. Najradije je čuvao krave jer je tada imao vremena za čitanje pa bi gutao knjigu za knjigom. Do najbliže latinske škole morao je svakodnevno pješačiti 20 kilometara. Kao gimnazijalac u Chieri postizao je velike uspjehe, izvanredno upoznao latinske i talijanske klasike te naučio svirati mnoga glazbala. Osnovao je “klub veseljaka”, izvrsno pjevao, jahao, naučio hodati po užetu, sastavljao melodije i stihove, izučio nekoliko zanata (postolarski, stolarski, zlatarski, krojački), vještinu pravljenja pića, pralinea, sladoleda i mađioničarskih trikova, uvezivanja knjiga i izrade igračaka. Sva ta umijeća kasnije su mu pomogla u radu s mladima. Godine 1841. postao je svećenik. Djelovao je u Torinu, a svoju djelatnost usmjerio je na odgajanje i duhovnu skrb siromašne i napuštene djece i mladeži. Majstor preventivnog odgojnog i obrazovnog sustava, protivio se tjelesnom kažnjavanju i nastojao svoje štićenike udaljiti od okruženja koje ih je navodilo na krivi put. Pridavao je važnost usavršavanju i odgoju cijele osobe, njezinog duha i tijela. Zagovarao je često ispovijedanje i pričešćivanje. Njegova blagost i nesebična ljubav privukla je ubrzo mnoge besprizorne dječake, besposličare i uličare. Kod Don Bosca nikada nije bilo dosadno. On je znao sa svojim štićenicima pjevati, igrati se, učiti, moliti i odlaziti na izlete. Njegova vrata uvijek su im bila otvorena, srce još i više, a njegovo vrijeme uvijek im je bilo na raspolaganju. Osnovao je u Torinu 1859. Družbu salezijanaca s ciljem da se brinu za odgoj mladeži. Preminuo je na današnji dan, 31. siječnja 1888, u Torinu.

Salezijanska družba svetog Ivana Bosca s više od 17 tisuća članova danas je jedna od najbrojnijih redovničkih zajednica u Crkvi. Djeluju u 129 zemalja na svim kontinentima. Svoj rad u našim krajevima salezijanci su započeli 1913. u Rovinju, 1918. u Rijeci, a 1922. u Zagrebu. Danas članovi Hrvatske salezijanske provincije izuzetno uspješno djeluju u Zagrebu (Knežija, Podsused, Jarun, Rudeš, Srebrnjak), Rijeci (3 župe i klasična gimnazija), Belom Manastiru, Badljevini kod Pakraca, Donjoj Obriježi kod Pakraca, Siraču, Ivanovom Selu kod Grubišnog Polja, Krapinskim Toplicama, Zadru (Arbanasi), Splitu (Kman), Novoj Mokošici kod Dubrovnika, Plitvičkim Jezerima, Žepču (gimnazija i tehničko-obrtnička škola) te u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj, Kosovu (Priština) i Ruandi (Kigali).

Jutros je tmurno, minus 6 stupnjeva, u slunjskom kraju. Ali se uskoro počeo osjećati prodor toplijeg zraka s juga. Temperatura se približila i počela prelaziti ništicu. Nakon mjesec dana niskih temperatura, leda, snijega, tmurnih dana, nastupio je dašak topline…

Slunjski je kraj zahvatio topli južni zrak: jugo naglo topi snijeg

Ilegalni prijelaz granice kod Vaganca – U petak, 27. siječnja 2017. godine u Vagancu, Općina Plitvička Jezera, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su trojicu državljana Kosova (49-godišnjak, 25-godišnjak i 17-godišnjak), za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli granicu. Oni su uhićeni i uz optužni prijedlog dovedeni nadležnom prekršajnom sudu.