Šutnja o iseljavanju – Prvi petak – Proglašenje najboljih športaša Grada Slunja

5 velj

Zapela nam je za oko vijest – koju je objavila IKA – a koja kaže da je u dublinskoj crkvi Sv. Terezije u utorak 2. veljače predvodio misu za Hrvate u Irskoj fra Ljubomir Šimunović voditelj HKM London. Prije i poslije mise bila je prigoda za ispovijedi. Misno slavlje započelo je blagoslovom svijeća, a svi prisutni su pristupili i obredu blagoslova grla.  Ohrabrivši okupljene na obnovu krsnih obećanja i predanje života živome Bogu fra Ljubomir je u propovijedi govorio o potrebi odricanja od ljutnje, gorčine i mraka kako bi se otvorili iscjeliteljskom svjetlu Božjeg milosrđa i ušli u Božji blagoslov. Na misi je pjevao zbor pod vodstvom orguljaša Nikole Bezjaka. Ovu vijest prenosimo zato jer je nekoliko mladih iz Slunja našlo posao u Dublinu u Irskoj. Oni su mala grupica od 100.000 Hrvata koji su zadnjih nekoliko godina napustili zemlju u potrazi za poslom. Ostajemo tužni jer se Hrvatska prazni  a dosadašnji se vođe hvale  velikim uspjesima.  Možemo samo poručiti našim mladima da prikupe iskustva i da se vrate u svoju domovinu za koju pjesnik kaže “za vas ljepše na svijetu ne ima”. Istina, ne može se živjeti od zraka ali treba nam malo prkosa da ne dozvolimo nekima da razbucaju Hrvatsku.

050216a

Jutros je sunčano i pravi proljetni dan u slunjskom kraju. Jutro je bilo doduše prohladno, s blagim mrazom, ali je drago sunce podiglo temperaturu. Bura je očistila zrak nakon više dana južine. 

Prvi petak – Danas je prvi petak u veljači. Vjernici na poseban način slave prve petke. Petkom je Isus na križu iskazao ljubav do kraja. Na Božju ljubav milijuni su odgovarali i odgovaraju ljubavlju. Pobožnost devet prvih petaka pristupačna je svakome. Kroz devet prvih petaka  sudjelovati u misi, ispovjediti se i pričestiti nije preteško. Božje srce ne može takvoga ostaviti u nijednoj kušnji a najveća kušnja je naše umiranje i smrt. Onaj tko je obavio devet prvih petaka ima jamstvo Srca Isusova da neće propasti, da će ga Božja ljubav spasiti.

Danas u 16.30 sati u župnoj crkvi u Slunju počinje ispovijedanje. U 17 sati je misa a nakon mise kratko klečanje. Pridružite se!

Proglašenje najboljih športaša – Danas u 18 sati u dvorani Pučkog učilišta u Slunju proglašenje najboljih športaša i športskih djelatnika u 2015. godina Grada Slunja.